Clujul lăudat în celebra revistă Vogue: „Aerul tânăr al oraşului este, probabil, cel mai bine experimentat pe Strada Piezişă, care este plină de …”

Updated on martie 11, 2018 Celebra revistă americană Vogue, înființată în anul 1892, a realizat un amplu reportaj de călătorie despre Cluj Napoca. Revista a remarcat localurile, cafenelele, restaurantele și galeriile de artă.

Reportajul prezintă experienţele jurnalistei Alia Akkam, specialziată în articole de travel, la Cluj-Napoca, despre care spune că şi-a câştigat notorietatea „fără ajutorul legendelor care învăluie regiunea”, informează adevarul.ro

Clujul lăudat în celebra revistă Vogue: „Aerul tânăr al oraşului este, probabil, cel mai bine experimentat pe Strada Piezişă, care este plină de ...” 1

Sunt descrise pe larg câteva restaurante, localuri şi cafenele, dar şi discuţiile pe care jurnalista le are cu proprietari, barmani, barişti. De asemenea, este prezentată oferta culturală a oraşului: Fabrica de Pensule, Centrul de Interes, muzeele de Istorie, Etnografic şi de Artăde. Autoarea a făcut o călătorie şi la Salina Turda pe care o descrie care fiind o experienţă „transcendentă”.

„Gazda festivalurilor de muzică Untold şi la Electric Castele, precum şi a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Clujul este un centru cultural şi academic unde funcţionează 11 universităţi. Aerul tânăr al oraşului este, probabil, cel mai bine experimentat pe Strada Piezişă, care este plină de baruri zgomotoase, care sunt în mare parte ocupate de studenţi”,scrie autoarea articolului.

Autoarea nu a uitat să treacă pe la celebrul restaurant „Vărzărie”, din centrul oraşului despre care spune că este „o relicvă comunistă din 1970 cu ziduri albe şi un semn neon.” Experienţa de aici o descrie ca pe o „lecţie de istorie”. Clienţii sunt serviţi aici cu la fel de celebra „Varză a la Cluj”. Tendinţa „carnivoră” a localurilor din Cluj este „îmblânzită” de restaurantul vegetarian Samsara Foodhouse, completat de ceainăria Samsara Teahouse.

Jurnalista recomandă pentru cei interesaţi de artă şi cultură vizite la Muzeul de Etnografie al Transilvanei, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, precum şi la Muzeul de Artă din interiorul Palatului Bánffy. Pentru artă contemporană, turiştii sunt îndrumaţi spre Fabrica de Pensule şi Centrul de Interes.

Jurnalista a păstrat pentru final discuţia pe care a avut-o cu co-fondatorul Centrului de Interes, artistul Florin Ştefan: „Clujul este un oraş aflat într-o continuă transformare, aflat încă în tranziţie, ca să spunem aşa, ceea ce face ca viaţa tuturor să fie mai semnificativă. Suntem cu toţii o parte a peisajului său schimbător şi, din fericire, putem să ne lăsăm în continuare amprenta asupra viitorului oraşului”.

Concluzia jurnalistei Alia Akkam este că oraşul nu are nevoie de „poveşti fantastice” precum mitul lui Dracula pentru promovare.

error: Content is protected !!