Filmele invadeaza Clujul, pentru o noapte

Updated on septembrie 11, 2014 Pasionații de film din Cluj sunt așteptați la cea de-a cincea ediție a Nopţii Albe a Filmului Românesc, care se va desfăşura în data de 19 septembrie, la Cinema Victoria și Casa TIFF.

Noaptea Albă începe într-o notă enigmatică, de la ora 20:00, la Cinema Victoria, cu “Kyra Kyralina”, în regia lui Dan Pița, film ce prezintă povestea unei frumoase și misterioase femei care, alături de mama sa, ajunge să își vândă farmecele bărbaților. Ecranizarea după romanul scris de Panait Istrati aduce pe marele ecran magia din celebra carte “1001 nopți”.

1111111111

De la ora 22:00, în acelaşi loc, va rula “America, venim!” (r. Răzvan Săvescu), în care cinci actori, un regizor, un băiețel și ursul său fac primul pas către celebritate și pornesc din Târgoviște la New York pentru a susține un spectacol. Dar cum socoteala de acasă nu se potrivește niciodată cu cea din târg, aventurile încep în momentul în care aceștia acceptă un turneu pentru câțiva bănuți. În distribuție îi regăsim pe Mihai Călin, Gheorghe Ifrim, Adrian Văncincă, Tania Popa și Ioana Blaj.

Totodată, în cadrul secţiunii “Scurt /4: Istorii de inimă neagră” , sunt propuse, începând cu ora 23:45, patru scurtmetraje pe cât de diferite, pe atât de captivante, care abordează aceeaşi tematică, a sfârşitului.

“O lume nouă”, scurtmetraj realizat de Luiza Pârvu în Statele Unite, inspirat din fapte reale, spune povestea primilor imigranți români din Pennsylvania, 1908. Petru o întâmpină cu afecțiune mută pe Ana, soția vărului său dar, înainte de a ajunge la inima ei, trebuie să îi dea o veste care o va schimba pentru totdeauna. Protegoniștii filmului sunt Olimpia Melinte, Florin Penișoară și Ioan Ardelean. (sursa: Ziua de Cluj)

Scurtmetrajul lui Radu Jude, “Trece şi prin perete”, recompensat cu o Menţiune Specială în secţiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de la Cannes din acest an, e o adaptare liberă după povestirea În magazie, de A. P. Cehov și surprinde spaima unei fetiţe care trebuie să doarmă la bunicul ei, dar care află că în apartamentul vecin a murit cineva.

“Kowalski”, al doilea scurtmetraj regizat de Andrei Creţulescu, spune povestea a trei bărbaţi care se întâlnesc într-un pub. Primul bărbat are prea multe întrebări. Al doilea bărbat are un plan perfect. Al treilea bărbat nu are nicio şansă.

Nu în ultimul rând, va putea fi vizionat şi “Să mori de dragoste rănită”, de Iulia Rugină, care a primit Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru scurtmetraj la TIFF 2014. Într-o seară, Andrei și Maria vor auzi pentru ultima oară cântecul omonim al Angelei Similea. Pentru că asta este seara în care fiecare a decis că va muri.

Seara românească la Cinema Victoria se încheie cu “Al doilea joc”, cel mai recent film semnat de Corneliu Porumboiu. Amatorii de sport și film vor îmbina cele două pasiuni în fața marelui ecran. Selectat în secţiunea Forum a Berlinalei, documentarul are o formă neconvenţională: împreună cu tatăl său, regizorul urmăreşte un vechi meci de fotbal înregistrat pe o casetă VHS. Tatăl a fost atunci arbitrul meciului. Între cei doi se naşte o discuţie, care trece peste tema fotbalului, ajungând la politică, represiuni şi amintiri.

În paralel, de la ora 20:00, Casa TIFF aduce cinefililor cantități scurte de magie românească într-o selecţie de scurtmetraje româneşti: “Cai putere” (r. Daniel Sandu), “Ela, Panda şi Madam” (r. Andrei Ştefan Răuţu), “Brigada neagră” (r. Andrei Nicolae Teodorescu), “Idle” (r. Raia Al Souliman), “Mâine, Bach…” (r. Mihnea Ciorică) și “Treizeci” ( r. Victor Dragomir).

Iubitorii de film clasic se vor putea bucura de titluri intrate în patrimoniu, semnate de regizorii Lucian Pintilie și Nae Caranfil, proiectate începând cu ora 23:00. Astfel, “Niki Ardelean, colonel în rezervă” (r. Lucian Pintilie) îl aduce în prim-plan pe maestrul Victor Rebengiuc. Niki este colonel în rezervă, fiul său tocmai a decedat, iar fiica sa este căsătorită cu fiul lui Florian, vecinul de peste drum. Florian, desprins din atmosfera boemă a anilor ’70, este un cameraman amator pasionat a cărui natură de tiran refulat se exercită asupra lui Niki. Florian îl va deposeda pe Niki de tot ceea ce are: bunuri materiale, valori morale, imaginea despre sine însuşi, demnitate, tot ceea ce constituie în definitiv un om. Cu toate acestea, de Ziua Armatei, lucrurile iau un alt curs.

De la ora 01:00, la Casa Tiff va rula un alt film clasic, “Asalt tango”, regizat de Nae Caranfil. În vremurile tulburi ale anilor ’90, când definitorii pentru România erau: grevele spontane, schimbul de valută la fiecare colț de stradă și visul fiecăruia de a deveni patron, 11 fete frumoase pornesc într-o călătorie cu autocarul către mirajul vieții de artist la Paris. Însoțite de un impresar local dubios (Florin Călinescu), un șofer fără scrupule (Constantin Cotimanis) și o franțuzoaică (Charlotte Rampling). Neprevăzutul apare în persoana soțului uneia dintre fete (Mircea Diaconu), care nu poate accepta ideea că a fost părăsit și pornește într-o cursă de urmărire, condimentată cu furturi de mașini, atacuri armate și răpiri.

Intrarea la proiecţii va fi gratuită, în limita locurilor disponibile, cu excepţia filmului “America, venim!” de la Cinema Victoria, unde accesul se va face pe baza unui bilet redus.

Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat concomitent la Cluj-Napoca şi în Capitală, de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Primăriei Municipiului Bucureşti prin ArCub – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

error: Content is protected !!