Cluj: Sinteti invitati la Noaptea Cercetatorilor, 26 septembrie

Updated on septembrie 10, 2014 Pe 26 septembrie Noaptea Cercetătorilor îi invită pe toți cei curioși la o călătorie în lumea fascinantă a științei. Cercetători, ingineri, exploratori şi inventatori îți dau întâlnire în campusurile universitare sau zonele centrale ale din Cluj-Napoca. Alături de ei publicul poate lua parte la experimente inedite, conferinţe captivante și concursuri cu premii atrăgătoare.

777

Călătoria în lumea științei începe devreme, la ora 16.00 în Parcul Central şi a Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca. Drone, roboți, spectacole cu lasere, iluzii optice, levitație, metale lichide, observații astronomice sau prin microscop, călătorii virtuale prin Sistemul Solar și alte experimente inedite îi așteaptă pe vizitatori. În unele locații există o zonă destinată celor mici, plină de jocuri care să le stimuleze creativitatea și gândirea critică, dar și să-i binedispună. Pentru cei mai mari, am pregătit dezbateri și conferințe pe temele cele mai de interes la ora actuală în cercetare.

Ediția din acest an a Nopții Cercetătorilor propune două abordări complementare propuse de două echipe organizatoare: #Researchers4Humanitype scurt #R4H propune o nouă abordare a interacțiunii dintre publicul larg și lumea cercetătorilor prin activități și informații legate de modul în care cercetarea științifică contribuie la progresului umanității. Abordarea #doyouspeakscience reamintește faptul că știința unește oamenii dincolo de granițele lingvistice sau geografice și organizează activități pentru a dezvălui știința care ne înconjoară într-un limbaj pe înțelesul tuturor. (sursa: Ziua de Cluj)

Organizatorii ediţiei din 2014 îi provoacă totodată pe curajoşi să îşi testeze inovaţia şi creativitatea în universul ştiinţific, prin participarea la cele două concursuri organizate înainte de eveniment: Concursul de videoclipuri “Vreau să fiu cercetător”, dedicat pasionaţilor de ştiinţă indiferent de vârstă. Înscrierile se pot face până miercuri, 17 septembrie 2014, prin încărcarea pe YouTube/Vimeo a unui material video care prezintă în maxim 2 minute concepţia personală cu privire la activitatea de cercetare. Cel de-al doilea concurs este o competiţie de desene numită “Cercetătorii şi laboratoarele lor” la care se poate înscrie orice elev sau grup de maxim 5 elevi, precum şi orice persoană pasionată de ştiinţă care însă nu desfăşoară activitate de cercetare, până pe 19 septembrie 2014 inclusiv.

Premiile se vor decerna în seara de 26 septembrie, când vor avea loc și o tombolă pentru participanți, precum și alte concursuri cu premii instant.

Noaptea Cercetătorilor se înscrie în seria evenimentelor Marie Curie, la nivelul Uniunii Europene, și își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

error: Content is protected !!