Institutul Oncologic din Cluj împlinește 90 de ani, primul institut românesc pentru „studiul și profilaxia cancerului”

Updated on iunie 19, 2019 Au trecut 90 de ani de când a fost înnfințat la Cluj primul institut românesc pentru „studiul și profilaxia cancerului”.  În perioada 20-22 iunie, Zilele Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca vor celebra generațiile de profesioniști care s-au dedicat luptei împotriva acestei maladii complexe, depunând toate eforturile pentru a reda speranța persoanelor care se confruntă cu afecțiunile oncologice.

„Aniversăm 90 de ani de când Profesorul Iuliu Moldovan a înființat în inima Transilvaniei primul institut românesc pentru „studiul și profilaxia cancerului”, unul dintre primele cu acest profil din Europa. Evenimentul își propune să elogieze aceste generații de pionieri și viziunea lor de excelență, cultivând aceleași standarde și valori în rândul generațiilor prezente și viitoare. Manifestările vor cuprinde workshop-uri, sesiuni de prezentare pentru lucrări științifice, simpozioane cu lectori prestigioși din țară și străinătate – Germania, Franța, Italia, Austria, Elveția și Olanda”, precizează organizatorii, potrivit citynews.ro
Institutul Oncologic din Cluj împlinește 90 de ani, primul institut românesc pentru „studiul și profilaxia cancerului” 1

Încă de la înființare, Institutul a promovat o misiune și o viziune de pionierat și excelență pentru cercetarea oncologică din România.

„Structura conceptuală a Institutului se datorează celui al cărui nume îl poartă, Profesorului Ion Chiricuță și are la bază idei care depășeau limitele acelor vremuri, precum aceea că activitatea de cercetare este indispensabilă în oncologie, pentru ca descoperirile acesteia să fie cât mai repede aplicabile bolnavilor. IOCN, singurul centru oncologic din țară acreditat de Organizația Europeană a Institutelor de Cancer, a dezvoltat și unul dintre cele mai performante departamente de cercetare din România”, subliniază Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, Director medical IOCN.

Crearea unui climat de cooperare și susținere pentru o mai bună înțelegere și cunoaștere a biologiei și terapiei cancerului reprezintă misiunea principală a cercetării științifice în IOCN.

Astfel, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca (IOCN) va găzdui miercuri, 19 iunie, în Amfiteatrul Ion Chiricuță, masa rotundă cu tema „Medicina personalizată în cancer: Imunoterapia oncologică şi rolul biomarkerilor”. Prof. Dr. Achimaş-Cadariu Patriciu, Director Medical IOCN, Asist. Univ. Dr. Cătălin Vlad, Manager IOCN și Prof. Dr. Tudor Ciuleanu, medic primar oncologie medicală vor discuta împreună cu reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, ai industriei farmaceutice și ai autorităților despre inovațiile terapeutice din oncologie și cum vin acestea în sprijinul bolnavilor. Evenimentul este organizat în parteneriat de către Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Asociația Pacientul 2.0, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” și Roche România.

De asemenea, în cadrul Zilelor IOCN, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” va decerna titlul Doctor Honoris Causa Profesorului Dr. Jalid Sehouli, pentru excelență în cercetarea, prevenția și depistarea precoce a cancerului ovarian și implementarea celor mai noi terapii în cancerele ginecologice. Ceremonia va avea loc joi, 20 iunie 2019, începând cu ora 12:00, în Sala Multimedia a UMF, situată pe Strada Victor Babeș nr. 8.

error: Content is protected !!