Ora de iarnă. Când dăm ceasurile înapoi cu o oră și de ce se întâmplă numai în zile de weekend

Updated on octombrie 23, 2024  

Ora de iarnă. Când dăm ceasurile înapoi cu o oră și de ce se întâmplă numai în zile de weekend 1

Și în această toamnă se schimbă ora, după ani de discuții pentru anularea acestei schimbări. Schimbarea orei are loc într-o zi de weekend pentru a minimiza impactul asupra rutinei zilnice și activităților profesionale.

Majoritatea oamenilor nu lucrează în weekend, ceea ce le oferă o perioadă de adaptare mai relaxată, fără a afecta programul de lucru. Dacă ora s-ar schimba într-o zi lucrătoare, tranziția ar putea cauza mai multe probleme legate de productivitate și performanță.
În acest an, România trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, spre duminică, 27 octombrie 2024, când ceasurile se vor da înapoi cu o oră, astfel încât ora 4:00 va deveni ora 3:00, scrie Gandul.

Nu toti romanii se vor bucura, insa, de trecerea la orarul de iarna.
CFR Călători anunță că, începând cu data de 27 octombrie 2024, transportul feroviar de pasageri va trece la ora Europei de Est, ceea ce înseamnă că duminică la ora 4:00 dimineața, ceasurile vor fi date înapoi la ora 3:00.

In noaptea de 26/27 octombrie 2024, cand ora 4 AM devine ora 3 AM, toate trenurile de calatori care au ora de plecare din statiile de formare dupa ora 4 AM vor pleca la orele din Mersul de tren in vigoare, respectand ora Europei Orientale”, a transmis CFR Calatori intr-un comunicat, conform RTV.

Trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 4 AM, ora oficiala de vara, vor opri in statiile din parcurs stabilite, unde vor stationa pana la ora de plecare din orarul in vigoare dupa noua ora a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanta scurta pana la statia finala isi vor continua mersul pana la destinatie.

Avand in vedere ca si in tarile vecine trecerea de la ora de vara la ora Europei de Est oficiala se face in aceeasi zi de 27 octombrie 2024, intre statiile de frontiera trenurile vor circula dupa orele din Mersul de tren in vigoare”, mai precizeaza sursa citata.

In perioada orei de iarna, diferenta dintre ora Romaniei si Ora Universala (GMT) va fi de doua ore, nu de trei ore, cum peste pe perioada orei de vara.
Desi s-a tot discutat in ultima vreme in Comisia Europeana despre renuntarea la schimbarea alternativa a orei de vara cu cea de iarna, decizia definitiva ramane sub semnul intrebarii.

Advertisements
error: Content is protected !!