Cartierele unde clujenii câștigă cel mai bine. Media pe gospodărie depășește 2000 de euro pe lună

Updated on octombrie 17, 2024 Cartierele unde clujenii câștigă cel mai bine. Media pe gospodărie depășește 2000 de euro pe lună 1

Potrivit unui studiu făcut de sociologi și studenți de la UBB Cluj, sub coordonarea lui Valentin Rațiu, de la Active Reasearch, cartierul unde clujenii au cele mai mari venituri este Făget.

Studiul a fost făcut pe 800 de respondenți și are o marjă de eroare de 3.5%. Respondenții sunt nu doar din municipiul Cluj-Napoca, ci și din zona metropolitană: Florești, Apahida și Baciu.

În topul cartierelor locuite de clujenii cu venituri mai mari se află Făgetul, cu o medie a veniturilor de 12800 lei/lună, care a devansat Andrei Mureșanu, cartierul de vile apropiat centrul orașului, care nu este departe, cu 12250 lei/lună.

Se evidențiază polarizarea economică și geografică existentă la nivelul orașului. Astfel, cartiere precum Făget, Andrei Mureșanu, Borhanci, sau Sopor, poziționate în partea sudică a orașului, au venituri nete per gospodărie care variază între 12.800 RON și 11.250 RON, în timp ce la polul opus se află cartiere precum Bulgaria, Someșeni, Grigorescu, sau Dâmbul Rotund, poziționate în partea nordică a orașului, unde veniturile variază între 4144 RON și 5711 RON / gospodărie.

Mai mult decât atât, dacă este să ne uităm exclusiv la extremele celor doi poli – cartierele Făget și Bulgaria -, vom observa că intre ele există o discrepanță uriașă: locuitorii din Făget au venituri de aproximativ 3 ori mai mari decât cei din Cartierul Bulgaria!

Excepția zonei este dată de Cartierul Iris (7632 RON), care, conform cercetării, este singurul cartier din Cluj-Napoca unde media veniturilor nete ale gospodăriilor se situează între 7.000 și 8.000 RON, și care a cunoscut în ultimii ani un amplu proces de gentrificare.

Cartierele unde clujenii câștigă cel mai bine. Media pe gospodărie depășește 2000 de euro pe lună 2

Totodată, analiza datelor a relevat faptul că media veniturilor nete ale gospodăriilor din Cluj-Napoca este de 8.046 RON, acesta aflându-se deasupra mediei naționale, care, conform datelor de la Institutul Național de Statistică, e de 6.644 RON / gospodărie.

Un alt aspect interesant este legat de faptul că deși media veniturilor nete ale gospodăriilor din Baciu (7639 RON), Florești (7144 RON), și Apahida (6086 RON) se situează sub nivelul venitului mediu al gospodăriilor din Cluj-Napoca, acestea surclasează o bună parte dintre cartierele clujene, explicația fiind dată de faptul că aceste comune au atras familii tinere, formate din absolvenți de studii superioare, care căutau un echilibru între costurile locuințelor și proximitatea față de oraș.

error: Content is protected !!