Ce se întâmplă cu ciclonul Boris în următoarele zile. Florinela Georgescu, directorul ANM: „Va fi o pauză de precipitații”

Updated on septembrie 14, 2024 Ce se întâmplă cu ciclonul Boris în următoarele zile. Florinela Georgescu, directorul ANM: „Va fi o pauză de precipitații” 1

Florinela Georgescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat pentru Adevărul ce se va întâmpla cu ciclonul Boris, în țara noastră, în următoarele zile. Ea spune că în următoarele ore, treptat, în mare parte a țării ploile vor înceta. Inclusiv în Moldova, care a fost greu încercată. Totuși, pentru zona de Sud-Vest a fost emis un cod galben, dar ploile nu ar trebui să aibă aceeași intensitate.

Pentru noi veștile sunt bune începând cu această după-amiază, când treptat ploile vor înceta. Și va fi o pauză, mai ales pentru zona cea mai afectată, pentru Moldova. O pauză în precipitații, în această noapte și pe parcursul zilei de mâine. Dar, în același timp, din noapte, va începe din nou să plouă în partea de Sud-Vest a țării.

Este al doilea cod de avertizare pe care îl găsiți pe site. Adică, zona aceasta depresionară, Boris și familia lui, pentru că este practic o familie de cicloni care afectează Europa Centrală, rămâne activă în zonă, dar mai la vest de țara noastră. Și, în același timp, va continua să plouă în țările cele mai afectate, cele care sunt cu codul roșu astăzi, Cehia, Slovacia, Polonia. Sunt zone în care ciclonul va staționa, el este blocat în circulația lui și își va lăsa tot conținutul de umezală în acea zonă.”

Așadar, România se află acum, mai spune ea, pe extrema de Nord-Est a ciclonului. „Noi suntem pe extrema nord-estică”, a rezumat experta.
Florinela Georgescu spune că astfel de fenomene, deși nu au loc foarte des, se înregistrează de obicei la trecerea dinspre vară spre toamnă:

Noi am văzut temperaturi foarte ridicate, inclusiv ieri. Mult mai ridicate decât ar fi normal pentru jumătatea lunii septembrie. Și ca urmare, odată cu pătrunderea aceasta de aer rece în straturile superioare, au fost condiții pentru generarea fenomenelor de instabilitate mai puternică, cu ploi foarte abundante, așa cum am văzut.

Nu se întâmplă foarte des, sunt cantități foarte mari înregistrate în această noapte în unele părți din Moldova. Deci e ceva nu se întâmplă foarte des, dar se mai întâmplă la trecerea dinspre sezonul de vară spre cel de toamnă.

La ce să ne așteptăm
Ea a răspuns și la întrebarea care stă pe buzele multor români, care și-ar dori o toamnă lungă și călduroasă.
Probabil vor mai crește puțin temperaturile, săptămâna viitoare. Dar ne vom opri la valori normale pentru această perioadă, adică nu mai mult de 25-27 grade”, a încheiat Florinela Georgescu.

COD GALBEN de PLOI in judetul Cluj
Urmeaza cateva zile cu ploi, vreme instabila si temperaturi de toamna. Meteorologii au emis in aceasta dimineata o avertizare COD GALBEN de instabilitate atmosferica si averse insemnate cantitativ in mai multe judete din tara, printre care si Judetul CLUJ.

Ce se întâmplă cu ciclonul Boris în următoarele zile. Florinela Georgescu, directorul ANM: „Va fi o pauză de precipitații” 2

Conform avertizarii, pana in aceasta seara la ora 20, în nordul Crișanei, Maramureș, Moldova și cea mai mare parte a Transilvaniei și local la munte vor fi perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 55…65 km/h. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40…50 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala, pe arii restrânse și în restul teritoriului.

error: Content is protected !!