De unde vine numele Cascadei Vălul Miresei din Cluj, una din cele mai frumoase cascade din România

Updated on iulie 23, 2024 De unde vine numele Cascadei Vălul Miresei din Cluj, una din cele mai frumoase cascade din România 1

Cascada Răchițele numită și Vălul Miresei este situată pe Valea Stanciului, în arealul localității Răchițele din comuna Mărgău, județul Cluj. Este una dintre cele mai frumoase cascade din România, cu o cădere de apă este de peste 30 m. Pe timp de iarnă peretele stâncos îngheață, fiind un excelent loc de escaladă pe gheață pentru cei pasionați de acest sport.

Cascada se află la o altitudine de 1000 de metri și este formată din două trepte distincte, care totalizează o diferență de nivel de 30 de metri. La baza treptei superioare se află o scobitură adâncă, cu un diametru de 10 metri, care dispersează apa într-un mod spectaculos, asemeni unui voal delicat.

Legenda locului spune că povestea cascadei este una tragică. Se pare că în vremuri îndepărtate, o mireasă a căzut de pe stâncile abrupte din zonă, iar voalul ei a rămas agățat pe stânci ca o ultimă amintire a tragediei. Șocați de accidentul fatal, nuntașii s-au adunat în locul unde a avut loc evenimentul și au plâns zile la rând. Lacrimile lor s-au transformat în cascade, dând naștere spectaculoasei cascade Vălul Miresei.

Un alt lucru interesant mai puțin știut despre locuitorii din comuna Mărgău este faptul că aceștia au propriul lor grai cunoscut drept limba gomoțască sau gumuțască. Geamgii din zonă, fiind vestiți pe timpuri, au inventat o limbă care putea fi înțeleasă doar de locuitorii din împrejurimi, iar acum această limbă se știe că este unicul argou rural din România. De-a lungul anilor, meseria de geamgiu nu s-a mai practicat, și odată cu dispariția acestui meștesug, s-a pierdut și limba. În prezent mai există doar câteva familii care o pot vorbi.

Accesul auto până la cascadă se face cu mașina (68 de km de la Cluj și 6 km de la Răchitele), drumul fiind asfaltat până la 1 km depărtare de cascadă. Astfel, cascada Vălul Miresei reprezintă o bijuterie a naturii, care încântă privirile turiștilor indiferent de anotimp.

error: Content is protected !!