Primar din Cluj ales degeaba. De ce nu-și poate exercita mandatul edilul

Updated on iunie 20, 2024 Primar din Cluj ales degeaba. De ce nu-și poate exercita mandatul edilul 1

Gheorghe Iancu, primarul ales al comunei Căpușu Mare din județul Cluj, a candidat și a câștigat deși știa că nu-și va putea exercita mandatul.

Actual edil PNL al comunei Căpușu Mare, reales pe 9 iunie, are interdicție de a exercita funcții publice timp de trei ani, după ce ANI l-a găsit în conflict de interese. Asta înseamnă că, deși a câștigat alegerile, nu-și va putea prelua noul mandat. Gheorghe Iancu a fost sancționat de Agenția Națională de Integritate, după ce, în exercitarea mandatului actual, i-a atribuit un contract de gestiune a fondului de pășunat unuia dintre fii săi, scrie Fanatik.

„În perioada exercitării mandatului de primar, Consiliul Local al Comunei Căpușu Mare (reprezentat prin Iancu Gheorghe, în calitate de primar, denumit administrator) a încheiat cu fiul persoanei evaluate (în calitate de gestionar) un contract având ca obiect gestiunea fondului de pășunat situat în Agârbiciu, Căpușu Mare și Căpușu Mic, în suprafață de 123,56 ha, și două acte adiționale la contract”, se arată în decizia ANI, citată de Gazeta de Cluj.

Edilul a contestat decizia ANI, dar a pierdut procesul. ÎCCJ a dispus prin sentința definitivă 3264/14.06.2023 că Gheorghe Iancu s-a făcut vinovat de conflict de interese și nu mai poate exercita funcția de primar pentru trei ani, începând cu mandatul din 2024.

Din acest motiv, dosarul său de candidatură a fost respins inițial de Biroul Electoral de Circumscripție Comunală, însă Gheorghe Iancu a contestat decizia, și, până la urmă, Tribunalul Cluj i-a acordat dreptul de a candida.

„Biroul Electoral de Circumscripție Comunală nr. 23 Căpușu Mare, constatând că la data de 19.04.2024 au fost depuse: cele patru dosare de candidatură, având în vedere faptul că în urma verificărilor s-a stabilit că această candidatură nu îndeplinește condițiile de fond prevăzute de lege, domnul lancu Gheorghe având interdicția de a ocupa o funcție eligibilă conform adresei nr. 16/15.04.2024 înaintată de Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 13 Cluj și tabelului anexat acestuia (poziția 249 — „Iancu Gheorghe / Primar al comunei Căpușu Mare, jud. Cluj / conflict de interese / 3 ani de la încetarea mandatului 2020-2024 // Decizia Î.C.C.J. nr. 3264/14.06.2023”), Biroul Electoral de Circumscripție Comunală respinge candidaturii domnului Iancu Gheorghe pentru funcția de primar al comunei Căpușu Mare”, a fost motivarea BECC.

Miza ar fi păstrarea primăriei în familie. Actualul viceprimar este un alt fiu al edilului, Gelu-George Iancu. Acesta din urmă a candidat din nou pe lista de consilieri locali a partidului Forța Dreptei și a obținut un mandat.

Surse locale, citate de publicația Foaia Transilvană, spun că Gheorghe Iancu se va asigura că îi obține fiului său funcția de viceprimar și în noul mandat, urmând ca Gelu-George Iancu să devină primar interimar după ce noul mandat al tatălui său va fi invalidat.

„Mandatul de primar va fi invalidat. Atunci, se alege viceprimarul care va conduce în locul primarului. Guvernul are obligația să organizeze alegeri în 90 de zile. Dar acest lucru nu se va întâmpla. Și fiul, Iancu Gelu-George, va fi primar interimar până la noile alegeri”, a declarat o sursă locală pentru publicația citată.

error: Content is protected !!