Rămâne Clujul fără nepalezi și cei din Sri-Lanka? 35% din muncitorii străini au fugit după intrarea țării noastre în Schengen

Updated on iunie 11, 2024 Rămâne Clujul fără nepalezi și cei din Sri-Lanka? 35% din muncitorii străini au fugit după intrarea țării noastre în Schengen 1

Odată cu accesul țării noastre la zona Schengen au fost implementate o serie de modificări legislative și procedurale, însă întregul proces al aderării a atras după sine și consecințe negative pentru piața muncii din România, unde importul de personal reprezintă singura soluție validă, pentru o mare parte dintre angajatorii români.

În prezent, aproximativ 35% din numărul total al muncitorilor străini angajați în România au ales deja să părăsească țară, spre a-și construi un nou viitor în alte țări membre ale spațiului Schengen.

Problema muncitorilor străini care aleg să fugă din țară afectează deopotrivă agențiile de recrutare a personalului străin și implicit angajatorii români, care și-au pus încrederea în importul de forță de muncă, pentru acoperirea deficitului masiv cu care se confruntă piața muncii din România.

,,Părăsesc țara mulți dintre muncitorii ajunși în România sau dintre cei care doar primesc viza de lucru valabilă acum și pentru Schengen. Vorbim aici despre muncitori care nici nu mai ajung la noi în țară, pentru că vor să câștige mai mulți bani decât pot obține în România. Conform estimărilor noastre, de la data intrării României în Schenghen, până în prezent, un procent de aproximativ 35‑40% de muncitori străini sunt deja plecați din țară”, a declarat Yosef Gavriel Peisakh, General Manager al agenției de recrutare a personalului străin Work from Asia.

Deficitul de personal crește de la un an la altul, însă în schimb șansele de soluționare a acestuia scad dramatic, fără măsuri care să vizeze și acest recent fenomen al muncitorilor străini care aleg să părăsească țară, în favoarea unor economii mai dezvoltate. Este nevoie de implicarea autorităților în dezvoltarea unor măsuri capabile să securizeze ocuparea locurilor de muncă vacante în țară și care să faciliteze procesul de aducere a forței de muncă străine în România.

,,Muncitorii care pleacă din România, de regulă, posedã deja un permis de ședere temporară cu valabilitate de unul sau doi ani. Desigur că se expun unor riscuri enorme, pentru că pot fi legitimați și opriți la frontiere de către organele de control, în cazul de față Poliția de Frontieră și ofițerii Inspectoratului Român pentru Imigrări.

Cu ajutorul aplicației nou lansate, eDAC, în decursul a câteva secunde după scanarea actelor de identitate, organele de control pot vedea acum un status actual al acestora, iar cetățenilor străini li se explică clar că pot sta în spațiul Schenghen pentru o perioadã de maxim 90 zile, cu statutul de turiști, neavând dreptul să se angajeze în țara respectivă.

Mai mult decât atât, ei riscă să își piardă din drepturile lor fundamentale și vorbim aici despre protecția socială, securitatea locului de muncă, nerespectarea programului de lucru, a timpul de repaus. Din pãcate, muncitorii nu vor mai putea nici reclama abuzurile autorităților sau beneficia de servicii medicale gratuite”, a menționat Yosef Gavriel Peisakh.

error: Content is protected !!