Un studiu recent al Institutului European de Statistică (Eurostat) a scos la iveală o statistică îngrijorătoare: România are cea mai mare rată a tinerilor care nu muncesc și nu studiază (NEETs) din Uniunea Europeană.
Aproape 20% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani din România nu aveau nicio ocupație în 2022, o proporție dublă față de media europeană. Acest fenomen, cunoscut sub numele de NEETs, pune probleme majore societății românești, afectând atât perspectivele individuale ale tinerilor, cât și economia în ansamblu.
Psihologul Keren Rosner a vorbit, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro, despre motivele ce ar putea sta la baza acestui procent. Aceasta este de părere că tinerii din România se împart, în prezent, în două categorii: cei care sunt interesați de cariera profesională și au deja obiectivele stabilite și cei care au așteptări nerealiste cu privire la joburile din prezent.
„Cred ca tineretul se împarte în două categorii, există o dihotomie foarte accentuată între tinerii care sunt foarte implicați, foarte determinați și au obiective, vor o carieră profesională și ceilalți care se adaptează foarte greu mediului real.
Aceștia din urmă au pretenții nerealiste, unii dintre ei. Se așteaptă ca salariul să fie foarte mare și programul să fie flexibil mereu. Sunt niște pretenții nerealiste pentru experiența pe care o au și pentru cunoștințele pe care le au așa că nu își găsesc loc de muncă. La un moment dat abandonează și rămân fără loc de muncă„, a explicat aceasta.
Pe de altă parte, Keren Rosner spune că mai există și categoria tinerilor obișnuiți să fie întreținuți, aceștia din urmă știind că există un confort financiar din partea părinților și amânând cât de mult posibil clipa în care vor porni pe propriile picioare.
„Mai există o categorie, cei învățați să fie întreținuți. Aceștia se implică profesional foarte greu pentru că pregătirea nu este suficientă ca să aibă un job decent și altceva consideră că nu este demn pentru ei așa că preferă să fie întreținuți în continuare de părinți.
Există și categoria care nu muncește pentru că nu își dorește să muncească. Aici vorbim despre tinerii care amână foarte mult momentul angajării, motivele fiind fie dezinteresul și convingerea că părinții sunt datori să-i întrețină sau sunt cei care sunt foarte anxioși, foarte temători și au impresia că nu sunt suficient de buni, să nu își vor găsi un loc de muncă. Anticipează tot timpul lucruri negative, iat asta îi ține într-o stare de așteptare continuă așa că se prelungește foarte mult momentul în care ei să se implice profesional„, a mai adăugat ea.
Psihologul este de părere că rețelele sociale și viața celebrităților din online pot avea un impact major asupra tinerilor. Văzând succesul anumitor personalități din social – media, tinerii ar putea crede că trebuie doar să aștepte ideea sau momentul potrivit, iar reușita lor ar putea fi garantată.
„Rețelele de socializare pot avea un impact mai mare pentru cei care au trăit mai mult în lumea virtuală, au niște modele care au succes în zona aceasta și ei se compară tot timpul. Fiind luate ca modele persoanele de succes din online, ei își doresc ceva similar.
Sigur că nu toși reușesc să aibă succes pe Tik-Tok sau pe alte rețele și nu își permit să câștige suficienți bani ca să se întrețină. Există totuși acei tineri care văd modelele din online și se gândesc că și ei pot, au capacitatea de a ajunge să aibă acest succes pe care îl au influencerii spre exemplu și refuză un job ce necesită efort fizic, sperând că își vor găsi inspirația și vor avea șansa de a avea succes într-un mod facil”, mai spune Keren Rosner.