Cât durează vânzarea unui apartament în Cluj Napoca

Updated on aprilie 25, 2024 Cât durează vânzarea unui apartament în Cluj Napoca 1
(Foto: Captură Video Legat de Cluj)

Un clujean care vrea să-și ia un apartament standard de 50 de metri pătrați utili are nevoie de un avans mai mare cu 3.250 euro față de acum doi ani, perioadă în care locuințele din Cluj s-au scumpit cu peste 35%, arată datele imobiliare.ro, prelucrate de HotNews.ro.

Prețul pe metrul pătrat util a urcat în iarna trecută la 2.500 de euro, după ce în 2021 era de 1.850 de euro, ceea ce face ca apartamentul de 50 de metri pătrați să ajungă 125.000 de euro, față de 92.500 euro la finele lui 2021. E drept, salariile din Cluj au crescut și ele tot cu 35% în cei doi ani, astfel că un clujean are nevoie de tot atâtea salarii pentru a-și cumpăra apartamentul ca în 2021.

Durata de timp necesară pentru găsirea unui cumpărător a crescut în cinci dintre cele șase orașe analizate, dacă ne raportăm la intervalul similar din 2022. Proprietarii din Constanța așteaptă cu peste 20 de zile în plus identificarea celor care le vor achiziționa locuințele. La nivelul pieței locale se întâlnește, la ora actuală, a doua cea mai lungă perioadă de vânzare, de 87 de zile, după cea din Cluj-Napoca.

Orașul unde prețul mediu atinge cel mai înalt nivel din țară este și cel în care aștepți, în medie, trei luni până la finalizarea tranzacției. Chiar și în aceste condiții, perioada de vânzare a apartamentelor a scăzut considerabil în Cluj-Napoca în ultimele 12 luni. La polul opus se află Iașiul, oraș unde durata de timp necesară identificării unui cumpărător a crescut cu doar patru zile. Un apartament de pe piața locală se vinde, în medie, în 43 de zile. Pentru proprietarii din București și pentru cei din Timișoara așteptarea cumpărătorului ia sfârșit în aproximativ două luni.

Marja de negociere în marile orașe
Marja de negociere se menține, în trimestrul al III-lea, sub pragul de 4,5% în toate cele șase orașe analizate. Cea mai mare diferență între prețul de tranzacționare și ultimul preț cerut pentru apartamentele listate la vânzare poate fi observată în Timișoara, de 4,3%. Oferta s-a restrâns aici cu 35%, iar proprietarii așteaptă circa două luni găsirea cumpărătorilor.

Anul trecut, marja de negociere atingea cel mai ridicat nivel în Constanța, de 5%. Pe plan local, dar și în cazul orașelor Cluj-Napoca și București se negociază mai puțin la ora actuală în procesul de tranzacționare decât în trimestrul al III-lea din 2022. Indicatorul se menține la un nivel scăzut în Iași. De menționat este și faptul că în acest oraș, dar și în Brașov și în Timișoara, marja de negociere s-a apreciat în ultimele 12 luni.

Achiziție versus închiriere. Ce e mai avantajos?
Lucrurile se schimbă și mai mult pentru cei care vor să se mute într-o locuință din Cluj-Napoca, oraș cu cele mai mari prețuri atât pentru cumpărători, cât și pentru chiriași. Perioada minimă de locuire pentru un apartament cu 2 camere după care achiziția devine mai avantajoasă este de 4,9 ani.

Pe plan local ajungi, totodată, să economisești bani stând cu chirie. Discutăm despre o diferență de aproape 80 euro/lună între rată și chirie. După o perioadă de 18 ani, costul net de achiziție pentru un apartament cu 2 camere se ridică la 30.461 euro, iar cel de închiriere la 154.260 euro. Procentul anual pe care îl reprezintă chiria din prețul proprietății este cel mai mic în Cluj-Napoca, în rândul celor șase mari orașe analizate de Imobiliare.ro Finance. Avantajul net de achiziție versus închiriere se apropie de 123.800 euro.

Advertisements
error: Content is protected !!