(Video) Lacul care are forma hărții României, aflat la 3 ore de Cluj. Mii de turişti se aventurează anual să vadă această privelişte în toată splendoarea ei

Updated on aprilie 24, 2024 (Video) Lacul care are forma hărții României, aflat la 3 ore de Cluj. Mii de turişti se aventurează anual să vadă această privelişte în toată splendoarea ei 1

În Munții Rodnei, la o altitudine de 1.825 de metri, se ascunde o comoară naturală fascinantă: Lacul Iezer, de lângă stațiunea Borșa. Ceea ce îl face cu adevărat unic este forma sa remarcabilă, care seamănă cu harta țării noastre, România. Cu toate acestea, acest loc idilic ascunde mistere și legende care fascinează și intrigă deopotrivă.

Lacul Iezer a apărut în căldarea – depresiune circulară – formată prin eroziune sau prin acţiunea gheţarilor de altădată, prin acumularea apei provenite din ploi şi zăpezi. „Ultimele două glaciaţiuni cuaternare pleistocene Riss şi Wurm au modelat apariţia unei forme de relief, denumită circ glaciar sau căldare glaciară, care este o escavaţie circulară flancată de abrupturi, culmi golaşe. După retragerea gheţarului, în această escavaţie s-a acumulat apa care a dat naştere acestui lac glaciar de circ (iezer). Se poate spune că lăcaşul lacului a fost dăltuit de gheţari în stânca tare a masivului muntos la obârşia văii formând acest lac glaciar de circ mic ca suprafaţă (0,375 ha) şi puţin adânc (5,1 metri)“, explică, pentru Adevarul, activistul de mediu Robertin Rusu.

Lacul are o alimentare nivopluvială. Mai exact, apa rezultată din topirea zăpezilor şi din precipitaţii se infiltrează în grohotişurile de pe marginea circului şi este cedată treptat lacului. „Lacul este alimentat sezonier de zăpada topită a crestelor, oferind o privelişte de vis“, mai spune Robertin Rusu. Mii de turişti se aventurează anual să vadă această privelişte în toată splendoarea ei.

Legenda Lacului Iezer pomeneşte de încercarea adâncimii sale cu o funie lungă cât toate zilele, la capătul căreia a fost legat un burduf – niciodată n-a ajuns la fund. Astăzi se ştie cât de adâncă este apa, dar lacul glaciar din Masivul Iezer-Păpuşa continuă să fie o provocare pentru mii de turişti, mai ales prin uluitoarele privelişti oferite de întreaga zonă.

Cei care pornesc spre apa din căldarea sculptată de gheţari în stâncă ştiu că nu doar lacul este atracţia zonei, ci întregul peisaj montan ce-l înconjoară, căci, fiind poziţionat mult mai la sud faţă de linia Carpaţilor Meridionali, Masivul Iezer-Păpuşa permite cuprinderea cu privirea a spectaculozităţii munţilor din jur.

„Munţii Iezer-Păpuşa, din grupa majoră sudică a lanţului Carpaţilor, dezvăluie privelişti pur şi simplu impresionante. Se ridică între cursurile superioare ale râului Doamnei şi Dâmboviţei, care îi delimitează la nord, nord-vest şi vest, către culmile Făgăraşului, precum şi la est, către creasta Pietrei Craiului. 

Vârful Roşu, aflat în centrul masivului, este, cu cei 2.469 de metri ai săi, cel mai înalt punct al masivului. Ceva mai jos, la 2.135 de metri, sub vârful Iezerul Mare, în interiorul masivului, într-o căldare străjuită de culmi golaşe se află lacul glaciar Iezerul Mare“, spune salvamontistul Cristian Toma.

O altă legendă care circulă în sânul comunității locale este aceea că Lacul Iezer ar avea o legătură subterană cu Marea Neagră. Această teorie poate părea incredibilă la prima vedere, dar istoriile și miturile tradiționale adesea se bazează pe elemente de adevăr sau pe evenimente reale transpuse într-o formă mitologică.

Cu toate că misterele și legendele înconjoară Lacul Iezer, frumusețea sa naturală rămâne neschimbată. Drumul dificil până la lac este o călătorie plină de aventură, iar priveliștea sa spectaculoasă răsplătește eforturile călătorilor curioși.

Advertisements
error: Content is protected !!