Clujenii se plâng că tigrul de platan le intră acum și în case: „Vă rugăm frumos să se ia o măsură cât mai rapidă pentru eliminarea acestor insecte”

Updated on aprilie 22, 2024 Clujenii se plâng că tigrul de platan le intră acum și în case: „Vă rugăm frumos să se ia o măsură cât mai rapidă pentru eliminarea acestor insecte” 1

Tigrul de platan, cunoscut și sub numele de ploșnița dantelată, a invadat din nou Cluj-Napoca. Această mică insectă, cu o dimensiune de până la 3 milimetri, s-a înmulțit rapid în zona Clujului, începând cu vara anului 2021. Clujenii se confruntă acum cu neplăceri cauzate de tigrul de platan, care se prinde de haine, înțeapă și este prezent în număr foarte mare.

Mai mult, spun unii clujeni, insectele au început acum să intre și în case. „Buna ziua! Dorim sa va aducem la cunostinta faptul ca in cartierul Europa( aleea Azur ) am sesizat mai multe insecte tigrul platanului chiar si in casa. Va rugam frumos sa se ia o măsura cat mai rapida pentru eliminarea acestor insecte”, se arată într-o sesizare.

Primăria a anunțat că în această săptămâna este programată o acțiune de combatere a acestor insecte.
Pe aplicaţia de sesizări mycluj.ro., oamenii au făcut apel săptămâna trecută la autorităţi să fie ajutaţi în ce priveşte invazia tigrilor de platan.
“Bună ziua! Vă rog frumos să încercaţi să rezolvati problema tigrilor de platani. Este doar Aprilie şi deja au apărut, sunt peste tot în oraş, şi nu poti ieşi fără să ai însecte pe tine şi să te ciupească. Nu mi se pare normal! Luaţi exemplul altor oraşe europene, au tăiat platanii, decât să îi înmulţească. Luaţi decizii şi din punct de vedere sanitar, nu doar politic, o zi bună!”

“Situaţie insuportabilă cauzată de către insectele de platan de pe Varianta malul Someşului, B.-dul 1 Dec. 1918. Nu se poate sta pe balcon, nu se pot întinde rufele, nu se poate aerisi, nu se pot deschide geamurile. În timpul zilei aceste insecte apar cu miile. Vă rog remedierea situaţiei existente, nu doar alegerile sunt primordiale. Aştept răspuns.”

“Este plin cartierul Mărăşti de ploşnite (mari, mici) şi nu se vede deloc. Să meargă vre-o maşină cu dezinsecţie. Nu se poate sta cu geamurile deschise!!!”, sunt câteva dintre sesizări.

Tigrul de platan, cunoscut și sub numele de ploșnița dantelată, este o insectă mică, având o lungime de aproximativ 3 milimetri. Originară din America de Nord, această specie face parte din familia ploșnițelor. Deși dimensiunile sale sunt modeste, tigrul de platan poate provoca neplăceri atât plantelor, cât și oamenilor.

  1. Aspectul și caracteristici:
    • Corpul tigrului de platan este aplatizat, iar capul are o culoare gri deschis.
    • Ochii sunt bine dezvoltați, iar antenele sunt scurte.
    • Deși invazia acestei insecte în București este relativ nouă, alte orașe din țară se confruntă cu prezența ei de mai mulți ani, în special în timpul verilor caniculare.
  2. Apariția și habitatul:
    • Tigrul de platan apare la temperaturi de peste 30 de grade Celsius și preferă medii cu vegetație bogată.
    • Se întâlnește mai des în zone unde sunt plantați mulți platani, dar în ultimii ani, a devenit tot mai prezent în aglomerația urbană, în parcuri, grădini și terase amenajate cu plante.
  3. Înțepăturile și prevenirea:
    • Insecta poate rămâne pe haine sau în păr pentru mult timp, deoarece este mică și transparentă.
    • Leziunile lăsate pe corp nu sunt la fel de mari ca cele de la țânțari sau păianjeni, dar înțepătura poate fi deranjantă.
    • Pentru a preveni înțepăturile:
      • Spălați zona înțepată cu apă și săpun imediat după înțepătură.
      • Folosiți haine lejere care să acopere mâinile și picioarele în totalitate.

Tigrul de platan reprezintă o provocare pentru autorități, iar soluțiile pentru combaterea acestei specii invazive sunt în continuă cercetare.

error: Content is protected !!