(Video) Destinație de vacanță pentru clujeni. În locul unde soarele răsare de două ori a fost deschis sezonul turistic. „Avem în sat 55 de pensiuni”

Updated on aprilie 14, 2024 (Video) Destinație de vacanță pentru clujeni. În locul unde soarele răsare de două ori a fost deschis sezonul turistic. „Avem în sat 55 de pensiuni” 1

Clujenii sunt invitați în locul din România unde soarele răsare de două ori. Cele 55 de pensiuni din zonă și-au prezentat oferta turistică pentru acest sezon, în cadrul unui eveniment care a inclus ateliere de artizanat, gastronomie, tururi ghidate, vânătoare de comori, programe pentru copii.

Autoritățile locale din Rimetea (județul Alba) și reprezentanții pensiunilor și asociațiilor locale au declarat sâmbătă deschis sezonul turistic 2024. n eveniment au fost implicate 25 de pensiuni și trei asociații locale. În total însă, numărul caselor și pensiunilor care asigură locuri de cazare ajunge la peste 50, ceea ce i-a adus comunei  renumele că ”trăiește sută la sută din turism”.

Primarul comunei Rimetea, Deák-Székely Szilárd-Levente, afirmă că expresia este ”doar un pic exagerată”, dar spune că procentul celor implicați în activitățile legate de turism și servicii este foarte mare.
Avem în sat 55 de pensiuni, iar cei care nu dețin o pensiune, nu sunt proprietari, lucrează la una dintre acestea, adică sunt angajați”, a precizat el, conform G4 Media.

Anul acesta trei asociații s-au gândit să organizeze un eveniment deosebit de frumos. Ei s-au gândit să promoveze tot ce au, produsele turistice și serviciile pe care le dețin și s-au gândit să organizeze o deschidere a sezonului turistic” a mai spus primarul.

Deák-Székely Szilárd-Levente a recomandat traseele pe Piatra Secuiului, zona stâncoasă uriașă care străjuiește satul, la cetatea de la Colțești, închirierea bicicletelor electrice sau rafting pe râul Arieș.
După o zi plină pot recomanda un gulaș deosebit de bun, un gulaș unguresc făcut la Rimetea cum numai la noi găsim. Pot recomanda cozonacul specific „Somodi” sau mai avem o prăjitură deosebită, hamuzsák, sunt ca niște săculeți cu nuci”, a mai spus primarul.

Printre primele lucruri pe care le află un turist de la localnicii din Rimetea (județul Alba), este acela că soarele răsare de două ori, la ei.
Este o iluzie dată de faptul că este văzut prima dată de dimineață, apoi intră din nou, pentru o oră, în spatele Pietrei Secuiului.
Zona este accesibilă atât dinspre Cluj, cât și dinspre Alba. Se poate ajunge și dinspre Cluj-Napoca, pe autostradă până la Turda și apoi pe ruta Mihai Viteazu – Buru.

În 1999, comuna a primit premiul Europa Nostra pentru casele vopsite în alb și verde, inspirate de arhitectura săsească și renovarea unor dintre ele a fost sprijinită în trecut și de Administrația Sectorul V din Budapesta.
Aproximativ 130 de gospodării au primit finanțări lunare pe baza a 3 condiții, toate ținând de păstrarea aspecului caselor și de situațiile în care pot fi aduse modificări.

Rimetea a fost desemnată destinația anului 2024
Jurnaliştii specializaţi în călătorii au fost impresonaţi de frumosul sat, unde se petrece un fenomen unic și care are și o istorie deosebită.
Aici, cu mulți ani în urmă s-au contopit două etnii, sași și secui, și de atunci trăiesc în armonie. Traiul era asigurat de bărbați fie mineri, fie fierari și care cât era ziua de lungă scormoneau în măruntaiele Apusenilor.
Localitatea i-a cucerit şi pe reprezentanţii Comisiei Europene, care au oferit singurul premiu Europa Nostra acordat unei aşezări rurale românești.” conform jurnaliștilor de la click.

Dublul răsărit al soarelui se petrece numai pe timp de vară, la sfârșitul lui iunie și pe parcursul lunii iulie
Este mai mult decât o iluzie optică, ține mai degrabă de relieful zonei.
Zecile de creste ale Pietrei Secuiului se află la est (Răsărit) de Rimetea, însă două din ele sunt cu mult mai înalte decât celelalte.
De fapt, ele se înalţă atât de mult, încât soarele răsare după prima creastă şi dispare în spatele celei de-a doua (care blochează lumina răsăritului) urmând apoi să răsară din nou, ceea ce generază acest fenomen care îi lasă cu gura căscată pe turiști.
Abia când soarele depășește Piatra Secuiului se poate spune că a răsărit, la Rimetea, scrie Alba 24.ro.

Advertisements
error: Content is protected !!