Se construiește o nouă fabrică în Cluj. Investiție de 38 de milioane de euro

Updated on aprilie 13, 2024 Se construiește o nouă fabrică în Cluj. Investiție de 38 de milioane de euro 1

Grupul belgian Sonaca, unul din liderii mondiali în dezvoltarea și producția de componente de structură pentru industria aerospațială, va investi 38 milioane euro în construirea unei noi fabrici în România, facilitatea de producție urmând să susțină noul contract încheiat cu Airbus pentru produsele A321 și dezvoltarea portofoliului de produse A320. Fabrica, care va deveni operațională în vara anului 2025, va fi construită în localitatea Moldovenești, din județul Cluj, la opt ani după prima investiție a grupului belgian în România.

“Investiția se ridică la 38 milioane de euro. Clădirea va fi terminată până la sfârșitul anului 2024, apoi, instalarea echipamentelor va avea loc în primul semestru al anului 2025, iar producția va fi demarată până în vara anului 2025. În total vor fi create 160 de locuri de muncă”, a transmis compania pentru Profit.ro.

Din totalul investiției, Sonaca va primi un ajutor de stat de 2,7 milioane de euro. “Guvernul va suporta o parte din costul fiecărui loc de muncă creat prin schema HG 332/2014, aflată sub administrarea Ministerului de Finanțe. Totalul ajutorului de stat este de 2,7 milioane de euro”, conform companiei.

Noua fabrică va produce flapsurile interioare pentru A321 XLR (Extra Long Range) și o parte din volumul de producție a pieselor primare ale slaturilor A320.

“Vom fi unul dintre puținii producători industriali din Europa care va obține certificarea pentru a face tratamente speciale de suprafață componentelor din aluminiu pentru flapsurile și slaturile din structura aripilor de avion. Ne propunem să aducem noi programe în viitor, dar acest lucru este încă în discuții de evaluare cu clienții”, este explicat. Potrivit surselor Profit.ro, Sonaca ar putea fabrica și componente pentru avioanele de luptă F-35, produse de compania americană Lockheed Martin.

Fabrica din România, situată în localitatea Moldovenești, lângă Turda, a fost inaugurată în 2017, în urma unei investiții de aproape 12 milioane de euro, din care o sumă de 5,4 milioane de euro a reprezentat un ajutor de stat din partea Guvernului României. Unitatea se ocupă de producția de componente pentru avioane și de asamblarea de lamele pentru modelul Airbus A320. De asemenea, la fabrica de lângă Turda este asamblat și Sonaca S200, un avion de mici dimensiuni, cu două locuri.

Anul trecut, Sonaca Aerospace Transilvania a consemnat o cifră de afaceri de 64 milioane de lei, ținta pentru acest an fiind un avans de 15%.

“La finalul anului 2023 aveam 134 de angajați și vom angaja în acest an în jur de 15 până la 20 de persoane. Acestea sunt incluse în cele 160 de locuri de muncă nou create pentru a susține dezvoltarea Sonaca , iar restul locurilor de muncă vor fi create în anul 2025 și anul 2026, conform cerinței în creștere a clientului nostru”, a mai transmis compania pentru Profit.ro.

 

error: Content is protected !!