Tot mai multe cafenele din Cluj interzic clienților să stea la masă cu laptopul deschis. Această măsură poate fi percepută ca o încercare de a promova interacțiunea umană autentică și de a recâștiga esența cafenelei ca loc al socializării.
Cu toate acestea, interzicerea utilizării laptopurilor poate fi văzută și ca o limitare a libertății individuale a clienților. Mulți oameni utilizează laptopurile în locuri publice pentru a lucra, pentru a studia sau pentru a se conecta la internet în timp ce își savurează cafeaua. Pentru aceștia, restricționarea utilizării laptopurilor în cafenele ar putea însemna o pierdere a unei opțiuni convenabile și confortabile de a-și desfășura activitățile de zi cu zi.
Lectorul universitar Dragoș Vana, care are aproape tot timpul laptopul cu el, a povestit, pe Facebook, ce a pățit în centrul orașului. Tânărul este deranjat de faptul că în timp ce clienții nu au voie cu laptopul, managerul cafenelei lucrează pe laptop la altă masă.
„Cafenelele din centrul Clujului frizează ridicolul. astăzi la Olivo Bistro, unde mai nou nu poți să ai nici măcar o întâlnire de business. Dacă cumva ai avut tupeul să deschizi laptopul chiar și pentru o secundă, imediat vine un ospătar supărat la tine să-ți atragă atenția asupra greșelii monumentale pe care ai făcut-o.
Ok, hai că înțeleg că nu vrei să-ți vină IT-iști și să tragă 3 ore de o consumație, deși pe spatele lor ți-ai construit business-ul de poți să ceri 20 de lei pe o cafea, dar nici să fii ipocrit cu clienții“, a susținut Vana, citat de adevarul.ro.
Activistul clujean Dumitru Cornel Vîlcu a criticat dur decizia administratorilor. „Se zvoneşte <prin târg> că le interziceţi clienţilor să-şi deschidă laptopurile pe prea-preţioasa dvs. terasă din centru. Există vreo limită de neruşinare/ abuz pe care nu vă simţiţi pregătiţi s-o treceţi?”, a scris el pe pagina de Facebook a cafenelei.
Reprezentantul cafenelei a răspuns: „Intenția noastră este să creăm un loc unde oamenii se pot bucura de o masă și de o cafea bună fără a avea constant grija taskurilor sau a e-mailurilor și, din punctul nostru de vedere, acest lucru este chiar contrar oricărei limite de nerușinare/abuz pe care am întrecut-o.”
„Fain mod de a scuza un abuz grotesc. Mă bucur că n-am fost niciodată în situația de a bea vreo cafea la Dvs. și că am aflat tot ce trebuie ca să nici nu vreodată acolo”, a replicat Vâlcu.
Un alt reprezentant al unei cafenele din centrul Clujului a susținut, într-o știre pentru Euronews: „Este o parte din filosofia noastră, în weekenduri încercăm să-i convingem pe oameni să nu folosească laptopuri pentru că este un timp care le este dedicat lor și ni s-ar părea o risipă de timp să își completeze exceluri.”
Replica lui Vana a fost: „Din păcate, patronii mor de grija altuia, cel puțin oficial. Aștept cu nerăbdare reîntoarcerea semnelor: <Ne rezervăm dreptul de a ne selecta clientela!> și <Toaleta este doar pentru clienți!>”.
Majoritatea celor care au comentat la postările lui Dragoș Vana sunt împotriva interzicerii laptopului în cafenele.
„Păi să stea și angajații cafenelelor acasă cu familia, să nu facă cafele în weekend, că doar e <risipă de timp>” – a comentat Atena.
Aaron Roberts, un fotograf din Anglia care locuiește în Cluj-Napoca, a susținut: „Ei bine, aceste locuri sunt obsedate să câștige cât mai mulți bani. Dacă stai jos și te distrezi în localul lor… probabil că nu cheltuiești atât de mult pe cât și-ar dori ei. În general, prețurile și „experiența” în Cluj au devenit ridicole. Chiar nu știu cât timp poate continua această mentalitate”.