(Video) Locul din Ardeal unde poți “merge pe apă”. Turiștii au parte de o experiență unică. „Senzaţia este dată de zecile de izvoare liniare care se scurg lin de pe munte”

Updated on februarie 24, 2024 (Video) Locul din Ardeal unde poți “merge pe apă”. Turiștii au parte de o experiență unică. „Senzaţia este dată de zecile de izvoare liniare care se scurg lin de pe munte” 1

Un loc din România, situat la 45 de kilometri de Brașov, se dezvăluie ca fiind o adevărată comoară pentru turiști. Principala atracție a acestei localități încântătoare este Cascada Urlătoarea, mai puțin cunoscută decât surata ei din Munții Bucegi, dar care oferă un spectacol impresionant.

Cei care doresc să exploreze Vama Buzăului și să ajungă la Cascada Urlătoarea pot alege între o plimbare cu mașina sau o plimbare de aproximativ 3 kilometri pe jos. Traseul oferă peisaje deosebite, trecând prin dealurile din Vama Buzăului și culmile Munților Ciucaș, oferind turiștilor o experiență memorabilă.

Cascada Urlătoarea impresionează prin izvoarele de apă care curg lin de pe munte, oferind senzația unică de a merge pe apă, un fenomen apreciat de turiști și exploratori, scrie antena3.ro. „Fenomenul de a merge pe apă la Cascada Urlătoarea din Vama Buzălui este cu siguranţă unic. Senzaţia este dată de zecile de izvoare liniare care se scurg lin de pe munte. Debitul apei nu creşte niciodată, este constant şi de aceea avem senzaţia unei poteci doar din apă.

Chiar dacă nu este impresionantă ca debit şi cădere de apă, cascada este o mare atracţie pentru turişti. Este foarte bine că nu s-au făcut multe modificări în zonă, iar cascada a fost păstrată aşa cum era ea cu sute de ani în urmă, chiar mii de ani după unele cercetări“, spune geologul Vasile Dorean, citat de adevarul.ro.

Geologul Vasile Dorean subliniază importanța păstrării naturii neatinse în zona Cascadei Urlătoarea, menționând că acest loc oferă o senzație autentică, asemenea unei călătorii în timp.

Legenda vrăjitoarelor
Cascada are si o legendă care îi dă numele. Sunetul pe care apa îl scoate în cădere seamănă cu un ţipăt, iar localnicii spun că aici au trăit pe vremuri vrăjitoare şi zgomotul ar veni de la ele, care încă mai bântuie zona din jurul cascadei. Mulţi oameni spun că apa de aici este extrem de curată şi i-a ajutat în bolile de stomac. Vin mereu cu bidoanele pentru a lua apă de la cascadă.

„Dacă de aici au băut dacii, noi de ce să nu putem bea. Apa vine de la izvoarele de sus de pe munte, este curată şi are proprietăţi care ajută la bolile de stomac. Eu nu am mai avut arsuri de când beau apă de aici“, a spus Ioan Fotea, localnic. Totuşi, nu există cercetări care să confirme calităţile terapeutice ale apei.

În zona cascadei sunt amenajate locuri de picnic cu mese şi scaune din lemn care se potrivesc perfect cu decorul natural. Aici vă puteţi relaxa şi puteţi admira în voie cascada. Puteţi respira o porţie sănătoasă de aer curat. Zona nu a fost invadată de grătare şi de aceea este încă o oază de linişte şi de natură nepângărită de mâinile omului.

Rezervaţia de zimbrii

Tot la Vama Buzăului, chiar în localitate, la marginea pădurii, puteţi vedea Rezervaţia de zimbrii. A luat fiinţă în 2008, fiind amenajată pe o suprafaţă de 10  hectare, unde acum trăiesc 34 de zimbrii. Primele exemplare de zimbri din rezervaţie au fost aduse din Austria, Elveţia, Franţa şi Italia şi s-au adaptat foarte bine, cei 11 pui născuţi în rezervaţie fiind o dovadă în acest sens. Zimbrii pot fi admiraţi de turişti, care pot afla mai multe despre aceste animale de la angajaţii rezervaţiei.

„Cam până la vârsta de un an, ei sunt hrăniţi de mamele lor şi abia apoi primesc hrană separată, ca restul animalelor. În general, primesc fructe, sfeclă, cartofi, dar pe timp de iarnă le completăm hrana şi cu concentrate, care sunt făcute din cereale, dar mai au în plus şi făină de oase“, a declarat Tică Neagovici, care este îngrijitorul animalelor încă din 2008, de când s-a deschis rezervaţia.

În rezervaţie nu puteţi intra cu maşina şi trebuie să o luaţi la pas. Plimbarea pe drumul care înconjoară ţarcul uriaş al zimbrilor durează cam o oră, dar din loc în loc puteţi să vă relaxaţi pe bănci, în foişoare de lemn şi vă puteţi da pe leagăn.

În parcarea rezervaţiei a fost amenajat un centru de informare turistică cu fonduri europene, care a costat 150.000 de euro, de unde puteţi afla toate atracţiile zonei, istoria satului Vama Buzăului şi a localităţilor învecinate, dar şi care sunt traseele montane, dacă sunteţi amatori de drumeţii. ;

error: Content is protected !!