1.000 de colegi au venit să-şi ia rămas bun de la Cibor, băiatul de 13 ani care a murit pe terenul de fotbal, după ce a băut trei energizante

Updated on februarie 23, 2024 1.000 de colegi au venit să-şi ia rămas bun de la Cibor, băiatul de 13 ani care a murit pe terenul de fotbal, după ce a băut trei energizante 1

Un copil de 13 ani, din Bistriţa-Năsăud, a murit pe terenul de fotbal, după un antrenament. Băuse trei energizante, a început să aibă palpitaţii, după care inima i-a cedat. Împietriţi de durere, părinţii spun că nu avea probleme de sănătate. Pun moartea lui pe seama băuturilor care tocmai au fost interzise prin lege.

Colegii de şcoală şi profesorii şi-au luat adio de la el. Aproape o mie de elevi i-au întâmpinat sicriul cu flori şi aplauze. Cibor, mijlocaş în echipa de juniori din Maieru, a făcut aseară antrenament aproape o oră şi jumătate. A mai rămas pe gazon şi după ce antrenorul a fluierat finalul.

Era cu 10 copii pe teren când le-a spus că îl doare, dintr-o dată, pieptul. A mai apucat să îi roage să o sune pe mama lui, apoi s-a prăbuşit, scrie observatornews.ro.

Unchiul copilului: Când am ajuns pe teren, copilul era jos, era ajunsă poliţia.
Mătuşa şi unchiul copilului: L-au resuscitat o oră şi jumătate. Poate mai bine de o oră jumătate.

Alex Boldiș, antrenorul copilului: Un copil activ, atlet. Nu a dat niciodată semne de oboseală, de boală. Nu părea bolnav, din contră.
Vasile Borş, primar Maieru: Deci aşa am înţeles de la colegi, că a consumat energizante. Care se dovedeşte că sunt tot mai periculoase.
Băiatul ar fi împlinit 14 ani în mai puţin de două luni. Visa să ajungă celebru, să câştige bani şi să îşi ajute părinţii.

Studiile arată că excesul de energizante poate provoca reacţii adverse grave – de la dureri de cap şi insomnie, până la dificultăţi de respiraţie, din cauza ingredientului principal.

Radu Ţincu, toxicolog: Dacă vorbim de cofeină, ea va stimula activitatea cardiovasculară. Poate să ducă la apariţia unor palpitaţii, a unor tulburări de ritm cardiac. Iar în cazul unor persoane care au anumite anomalii de conducere electrică la nivelul inimii, aceste pot să determine chiar aritmii fatale.

Cât de periculoase sunt energizantele

Potrivit unui studiu publicat luna trecută în jurnalul Societății Regale pentru Sănătate Publică din Marea Britanie, conținutul de cofeină într-o băutură energizantă este între 50 și 505 miligrame.

Cantitatea maximă se regăseste adunată în cinci cești și jumătate de cafea. Băuturile energizante mai conțin – de multe ori – guarana, ginseng sau taurină – compuși energetici care interacționează cu cafeina.

Potrivit medicilor, în corpul copiilor și adolescenților, efectele băuturilor energizante se simt la 10 minute de la terminarea unei doze. Inima începe să bată mai repede și crește tensiunea arterială. După o jumătate de oră, până la 50 de minute, pupilele se dilată, tensiunea arterială crește și mai mult, iar ficatul începe să arunce mai multe zahăr în sânge. Apoi, creierul primește semnale să rămână în alertă, scrie stirileprotv.ro.

Imaginați-vă că așa funcționează normal creierul și inima. Consumul unei cantități mari de cofeină le transformă – deloc, sănătos.

error: Content is protected !!