Cea mai nouă stațiune balneară de lângă Cluj a atras un sfert de milion de turiști. Investiția a fost de peste 8 milioane de euro

Cea mai nouă stațiune balneară de lângă Cluj a atras un sfert de milion de turiști. Investiția a fost de peste 8 milioane de euro 1

Cea mai nouă stațiune balneară din România, Băile Sărate Ocna Mureș, a avut anul trecut aproximativ un sfert de milion de plătitori de bilete. Mare parte din turiști sunt veniți din Cluj. Investiția a fost finalizată și deschisă publicului în luna mai 2023. Investiția de peste 8 milioane de euro, realizată în parteneriat de Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Alba Iulia, a funcționat la capacitate maximă.

În cele șapte luni și jumătate de funcționare din 2023, 246.335 de persoane au trecut pragul băilor, plătitori de bilete, plus copiii sub 7 ani care au intrat gratuit. Asta înseamnă o medie de 1.000 vizitatori pe zi. Încasările arată și ele bine, cifrându-se la peste 2 milioane de euro, informează adevarul.ro.

Afluxul mare de turiști a adus după sine încasări frumoase, bani din care putem reinvesti în dotări care să ducă la un confort sporit turiștilor care trec pragul băilor, ceea ce am și făcut imediat și vom face și pe viitor. Vom extinde vestiarele la femei și bărbați, am achiziționat și instalat deja panouri solare pentru încălzire apă bazine, s-au mărit stocătoarele pentru apa caldă la dușuri”, a declarat pentru Ocna Mureș Online, Silviu Vințeler, primarul orașului Ocna Mureș.

Potrivit edilului, pe lângă banii reinvestiți din încasările de la băi, se dorește realizarea unui Aqua Parc, cu 50% din fonduri europene și 50% fonduri asigurate de Consiliul Județean Alba și orașul Ocna Mureș.

Cea mai nouă stațiune balneară de lângă Cluj a atras un sfert de milion de turiști. Investiția a fost de peste 8 milioane de euro 2

Pe lângă toate acestea vrem să construim un hotel pentru a ajuta turismul hotelier din oraș care are un grad de ocupare de 100% zilnic, de la deschiderea băilor în mai 2023. Investițiile vor continua pentru a dezvolta tot ce înseamnă turismul Balnear în orașul Ocna Mureș”, a completat primarul. Societatea deținută de cele două instituții are aproximativ 70 de angajați.

Tarife Băile Sărate Ocna Mureş

Au fost stabilite tarifele pentru serviciile oferite de baza de tratament. Astfel, un bilet pentru o zi pentru un adult costă 60 de lei, de luni până vineri, respectiv 70 de lei pentru zilele de sâmbătă și duminică. Copiii cu vârsta între 7 și 14 ani vor plăti 35 de lei/zi, iar cei mai mici de 7 ani vor avea intrarea gratuită.

Există și tarife pentru un interval de 1-4 ore, respectiv 45 de lei pentru adulți și 25 de lei pentru copii. Depășirea celor 4 ore se va taxa suplimentar, astfel: primele 20 de minute – 3 lei, peste 20 de minute, câte 10 lei la fiecare 30 de minute. Tarifele pentru serviciile medicale sunt cuprinse între 5 lei și 200 de lei. Cel mai ieftin costă luarea tensiunii arteriale, iar cele mai scumpe sunt consultul inițial medical primar și ecografiile.

Un EKG este taxat cu 10 lei, iar un referat medical va costa 100 de lei. Ședințele de kinetoterapie costă 50 de lei și au o durată de 20-30 de minute. De asemenea, serviciul de ‘kinesio taping’ este taxat cu 30 de lei. Societatea are un contract și cu Casa de Pensii și probabil și cu Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce va permite și derularea de proceduri gratuite de tratament.

Băile Sărate din Ocna Mureș s-au deschis la sfârșitul secolului XIX. În 1936, la Ocna Mureş s-a înfiinţat Oficiul local de cură şi turism, care a funcţionat până în 1948, când a fost desfiinţat de comunişti. În staţiune funcţionau, în 1941 două hoteluri de categoria I şi trei hanuri de categoria a II-a.  Momentul de glorie a fost atins în anii 1980, când mii de oameni din toată ţara veneau să-şi trateze afceţiunile reumatice.

Datele statistice arată că în anii 1980, ajungeau aici, în fiecare an, între 7.500-8.000 de oameni. Vechile băi s-au închis la sfârșitul anilor ’90, iar clădirea veche de peste 70 de ani a fost demolată în 2010.

error: Content is protected !!