Fabrica de 50 de milioane de euro din Cluj, construită de la zero, se apropie de finalizare. Va fi una dintre cele mai moderne facilități de producție din Europa

Updated on noiembrie 27, 2023 STADA România, subsidiară a grupului STADA Arzneimittel AG, anunță că stadiul lucrărilor după primul an de la deschiderea șantierului de construcție a primei fabrici de medicamente construită de o companie internațională în ultimii 30 de ani în România este în graficul agreat.

Cu o investiție de peste 50 mil euro, această nouă facilitate de producție este amplasată în Parcul Industrial Arieș din Turda, județul Cluj. Proiectul de tip greenfield este parțial susținut în implementarea sa de Guvernul României, printr-o contribuție de ajutor de stat.

Fabrica de 50 de milioane de euro din Cluj, construită de la zero, se apropie de finalizare. Va fi una dintre cele mai moderne facilități de producție din Europa 1

Noua unitate de producție și ambalare va cuprinde inițial 9 linii tehnologice de ultimă generație pentru produse în doză solidă (capsule și tablete), dintre care primele 3 linii au sosit deja și sunt în curs de calificare. Cu o capacitate maximă de peste 160 milioane cutii produs farmaceutic pe an, Fabrica de la Turda va fi una dintre cele mai moderne facilități de producție din Europa.

Suprafața totală a unității este de aproximativ 30.000 mp și permite o extindere rapidă a liniilor de producție până la un număr de 12. Întreaga suprafață a terenului achiziționat este de 100.000 mp și permite de asemenea, o dezvoltare ulterioară a facilităților de producție, prin construcția unor noi clădiri, în funcție de cererea pieței și raportat la nevoile de dezvoltare continuă a companiei, informează turdanews.ro.

Produsele finite din unitatea din Turda – atât medicamentele eliberate pe bază de rețetă, cât și produse farmaceutice eliberate fără prescripție medicală – sunt destinate să deservească cu preponderență România si piețele din Europa, în care grupul STADA își desfășoară operațiunile.

Termenul de finalizare a facilității de producție este planificat pentru luna iunie 2024, urmând ca apoi, să înceapă etapa obținerii autorizațiilor necesare, obiectivul fiind ca în luna octombrie 2024 să poată ieși pe porțile fabricii primele camioane cu medicamente.

„STADA dezvoltă la Turda prima fabrică de medicamente construită de la 0 în România de către o companie multinațională, punând astfel o piatră de temelie în transformarea României de azi într-un jucător important în sectorul farmaceutic European, securizând în același timp lanțul de aprovizionare în acest domeniu strategic. Am ales Turda pentru că este o localitate situată în inima unei regiuni cheie pentru Grupul STADA. Suntem mulțumiți de cum au decurs lucrările în primul an și mândri că partenerii noștri din Cluj respectă graficul agreat, lucrările avansând până la o medie de 70% din totalul celor de exterior și interior.

Iată că, în ciuda contextului geopolitic din regiune și a celui economic, la nivel global, noi ne menținem planurile de dezvoltare așa cum le-am anunțat. Atât în ceea ce privește planurile investiționale din Turda, cât și pe cele de dezvoltare a portofoliului de produse disponibile pentru pacienții din România.” subliniază Dr. Mihai Fugarevici, Director general al STADA România.

Fabrica STADA de la Turda va fi construită conform unor fundamente solide de sustenabilitate, folosind tehnologie modernă, de ultimă generație, precum și o suită de facilități ce presupun un consum redus de energie, cum ar fi panouri solare fotovoltaice și sistem termic solar. În plus, Fabrica de la Turda va fi prima unitate paperless pentru fluxul intern de informație, din Grupul STADA.

Etapele de construcție și partea operațională sunt coordonate de Farm. Camelia Florea, care conduce proiectul în calitate de Director Fabrică. Exploatarea facilității presupune formarea unei echipe de aproximativ 400 de angajați cu o bogată experiență în industria farmaceutică, ce va valorifica moștenirea puternică a regiunii Cluj în acest domeniu.

error: Content is protected !!