Orașul din Ardeal unde o femeie de 85 de ani a cumpărat cu 723 de lei un apartament evaluat la 87.000 de euro

Updated on iulie 29, 2023 O văduvă de 85 de ani din Braşov a făcut afacerea imobiliară a secolului. Femeia a cumpărat de la stat un apartament de două camere, din centrul oraşului, cu doar 723 de lei, cam cât costă o noapte de cazare la mare. În mod normal, un astfel de apartament în zonă este peste 80 de mii de euro.

Au apărut noi detalii după ce RIAL Brașov a vândut un apartament cu 700 de lei. Doar că, noul proprietar este o văduvă de 85 de ani iar prețul a fost stabilit de judecători.  În mod normal, un astfel de apartament în zonă este peste 80 de mii de euro.

Orașul din Ardeal unde o femeie de 85 de ani a cumpărat cu 723 de lei un apartament evaluat la 87.000 de euro 1

Doamna Suciu ne face turul apartamentului din Braşov pe care tocmai l-a cumpărat cu fabuloasa sumă de 723 de lei. Ştirea a făcut senzaţie, dar proprietara de 85 de ani spune că nu este un tun imobiliar. Doar finalul unui război de 27 de ani cu Primăria.

 

Lucia Suciu, proprietară, pentru Observator TV: Uitaţi-vă! Noi a trebuit să înlocuim fereastra aceasta pentru că nu se închidea. Plus că toată lemnăria este veche, e putredă.

Lucia Suciu, proprietară: Să fie mulţumiţi domnii de la primărie şi Consiliul Local că nu i-am băgat pe penal. Pentru că în mod normal este o discriminare.

Cele două camere plus bucătăria din casa de secol 19 au fost închiriate de stat soţilor Suciu în 1959. În 1996, au făcut cerere de cumpărare, conform legii care acorda prioritate la achiziţie chiriaşilor. S-au izbit de refuz.

Lucia Suciu, proprietară: Au spus: casa e fără titlu de proprietate, deoarece a fost dată ca despăgubire de război statului sovietic, după război.

Cu titlul de proprietate rămas în URSS, primăria a susţinut că imobilul nu se poate vinde. Familia a acceptat situaţia până în 2003, când a aflat că alţi locatari din imobil reuşiseră să cumpere. A urmat un şir de petiţii, iar în 2021, femeia, acum văduvă, a dat autorităţile în judecată. Instanţa a decis că are dreptul de a cumpăra la preţul din 1996, când a depus cererea.

Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov: Legea 112 din 1995 spune foarte clar modul în care se face calculul. Astfel încât s-a ajuns ca persoana respectivă astăzi să plătească acea sumă de bani, 723 de lei.

Lucia Suciu, proprietară: Atunci era vreo 70 şi ceva de mii, sau aşa ceva, acum este 700 şi ceva de lei. În alte condiţii, preţul ar fi considerabil mai mare.

Primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, a susţinut că vina aparţine departamentului comercial şi juridic de la RIAL, care ar fi trebuit să conteste decizia instanţei.

În prezent avem o anchetă internă tocmai pentru a determina aceste aspecte. (…) De altfel, am dispus schimbarea modului în care RIAL formulează întâmpinările. O parte din motivele pentru care pierdem aceste procese se datorează şi modului în care RIAL afirmă că toate condiţiile sunt îndeplinite, că reclamantul are dreptul să cumpere şi că RIAL nu are nimic împotrivă“, a precizat Coliban, potrivit Digi 24

error: Content is protected !!