Astăzi începe TIFF. Recomandările din prima zi de festival

Updated on iunie 9, 2023 Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF începe astăzi, 09 iunie. Vor fi 10 zile de festival cu proiecții atât în spații închise, cât și în aer liber. 200 de filme din 45 de țări vor fi proiectate în cele 10 zile de festival.

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care ia startul vineri, 9 iunie, printr-o Gală la care sunt așteptați peste 3000 de spectatori. Actorii Timothy Spall, Geoffrey Rush, Darko Perić și regizorii Oliver Stone și Michel Franco sunt invitații speciali ai evenimentului care se va desfășura timp de 10 zile în 18 locații din Cluj-Napoca, Florești și Bonțida.

Astăzi începe TIFF. Recomandările din prima zi de festival 1

Primul weekend propune publicului întâlnirea cu actorul Timothy Spall, cunoscut pentru rolurile sale din cele mai importante filme britanice ale ultimilor 30 de ani, dar și din seria Harry Potter. Acesta va primi Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala de Deschidere TIFF în Piața Unirii. Sâmbătă, 10 iunie, profesioniștii din cinema, dar și publicul, sunt așteptați la o întâlnire cu Spall, care va avea loc la Hotel Radisson Blu de la 10:30. Acesta va purta o conversație despre cariera sa cu Mihai Chirilov, Directorul Artistic TIFF. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

TIFF 22. Recomandările primei zile de festival

„E ziua 1 de #TIFF, mari emoții.  Uite câteva filme din program pe care să le iei în calcul:

  • filmele lui #Godard trec testul timpului, e un privilegiu să le vezi restaurate pe marele ecran, boemie, ce mai. Ia să vedem din astea trei: 𝗪𝗲𝗲𝗸𝗲𝗻𝗱 la Cinema ARTA (10:00), debutul lui 𝗖𝘂 𝘀𝘂𝗳𝗹𝗲𝘁𝘂𝗹 𝗹𝗮 𝗴𝘂𝗿ă / À bout de souffle la Cinema Florin Piersic (14:00) sau 𝗔𝗹𝗽𝗵𝗮𝘃𝗶𝗹𝗹𝗲 la Casa de Cultură a Studenților (16:00).
  • uite ce premisă mișto: un cuplu își ia viața de la capăt şi se mută într-o pădure de arbori de plută: 𝗔𝗿𝗯𝗼𝗿𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗽𝗹𝘂𝘁ă / 𝗦𝘂𝗿𝗼 (r. Mikel Gurea) la Casa de Cultură a Studenților. Ales favorit la festivalul de la #SanSebastian 2022 de criticii internaționali (FIPRESCI).
  • premiat pe meritate la #Berlinala 2023 (Marele Premiu al Juriului), #musai: Î𝗻 𝗯ă𝘁𝗮𝗶𝗮 𝗳𝗼𝗰𝘂𝗹𝘂𝗶 / 𝗔𝗳𝗶𝗿𝗲 (r. Christian Petzold). Doi prieteni în vacanță la Marea Baltică, unul serios și intelectualist, celălalt relaxat și creativ. Șederea lor e scurtcircuitată de Nadja, o femeie misterioasă şi Devid, un salvamar. Ora 18:30 la Cercul Militar.
  • e înviorător să vezi când cineva sfidează regulile și își croiește propriul drum: 𝗔𝗽𝗼𝗹𝗼𝗻𝗶𝗮, 𝗔𝗽𝗼𝗹𝗼𝗻𝗶𝗮 (r. Lea Glob) de la 𝗼𝗿𝗮 𝟮𝟬:𝟬𝟬 la Cinema Victoria, în #FocusNordic la TIFF. Povestea adevărată a pictoriței Apolonia Sokol.
  • filmul care i-a adus #Oscarul lui Brendan Fraser, plus a cules un sac de nominalizări la cele mai importante premii din industria mondială: 𝗕𝗮𝗹𝗲𝗻𝗮 / 𝗧𝗵𝗲 𝗪𝗵𝗮𝗹𝗲 (r. Darren Aronofsky). Un profesor de engleză obez încercă să refacă legătura cu fiica lui adolescentă. 𝟭𝟵:𝟯𝟬 la Cinema Mărăști.
  • filmul clasic la superlativ: 𝗦𝗲𝗿𝗽𝗶𝗰𝗼 cu Al Pacino. Da, regizorul Sidney Lumet e legendar, la #TIFF i-am găsit un loc special în program printr-o retrospectivă tare faină. Ora 𝟮𝟭:𝟯𝟬 la Cinema ARTA”, au transmis cei de la TIFF.

TIFF.22 decolează cu o comedie zănatică despre frica de zbor

Confort nordic (Northern Comfort, Islanda / Marea Britanie / Germania, 2023) va deschide cea de a 22-a ediție a Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023). Regizat de cineastul islandez Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, filmul face parte din Focus Nordic, un program complex al acestei ediții care va aduce în fața spectatorilor din Cluj-Napoca peste 40 de filme, concerte și cine-concerte din Norvegia, Islanda, Danemarca, Finlanda și Suedia.

Vineri, 9 iunie, de la ora 20:45, mii de spectatori sunt așteptați în Piața Unirii alături de  echipa filmului și de alți invitați speciali pentru a sărbători startul unei noi ediții  TIFF. Biletele pentru Gala de Deschidere au fost puse în vânzare online. Sigurðsson își testează pentru prima oară umorul negru în limba engleză.

Astăzi începe TIFF. Recomandările din prima zi de festival 2

Confort nordic este prima sa ieșire din spațiul de confort islandez, deși mare parte din poveste tot acolo se petrece. Filmată în Anglia, Franța și Islanda, comedia este o cursă contra cronometru prin aer și printre nămeți, o aventură improbabilă în care anxietatea e contagioasă, iar paranoia pândește după colț. Pe principiul cui pe cui se scoate, fobia de mers cu avionul poate fi tratată printr-un zbor de lungă durată, sub supravegherea unui ghid.

Cel puțin așa spune cursul exclusivist la care se înscrie un grup deloc eterogen de anxioși. Problemele însă apar rapid și escaladează surprinzător de absurd. Din distribuție se remarcă absolut toți, o dată pentru că fiecare anxios este centrul propriului univers, și apoi pentru că avem de-a face cu nume de excepție cum ar fi Timothy Spall (unul dintre actorii preferați ai regizorului Mike Leigh, protagonist în Secrets and Lies sau All or Nothing și laureat la Cannes cu un premiu de interpretare pentru Mr  Turner, dar familiar publicului larg grație personajului Peter Pettigrew din seria Harry Potter), Lydia Leonard, actriță engleză de teatru și film (The Crown, Ten Percent), Sverrir Gudnason, cunoscut cinefililor pentru rolurile din Ali(e)nare (2021) și Original (2010), sau Björn Hlynur Haraldsson, actor islandez ce a putut fi văzut anul trecut la TIFF în comedia polițistă Cop Secret.

Filmul a avut premiera mondială în martie la SXSW Film Festival (SUA) și  marchează revenirea lui Hafsteinn Gunnar Sigurðsson la Cluj. Primele sale filme, La răscruce (2012) și Parisul Nordului (2015), au concurat pentru Trofeul Transilvania, iar în 2017 islandezul s-a întors la TIFF cu Copacul vrajbei noastre, o comedie neagră lansată la Veneția, despre lupta pentru teritoriu dintr-o suburbie burgheză islandeză.

“Este de departe unul dintre festivalurile mele favorite. M-am îndrăgostit de TIFF acum mai bine de zece ani când am venit la Cluj cu filmul meu de debut. Mulțumesc festivalului pentru încrederea în mine și pentru această relație de lungă durată.”

error: Content is protected !!