Revolta unui medic de la Institutul de Transplant din Cluj: „Cum pot toți ăștia, prefecți, primari, să se uite în ochii oamenilor. Mi-ar fi rușine în locul lor. Nu că mi-ar fi rușine, îmi vine să plâng pentru că trăiesc acolo cu bolnavul și-l văd cum trage”

Updated on mai 19, 2023 Pacienților Institutului de Transplant din Cluj care cer ajutor autorităților pentru ridicarea unui nou sediul al Institutului de Transplant Renal din Cluj, aflat într-o mansardă a unui spital din oraș și care reprezintă, conform unui raport al corpului de control al ministrului Sănătății, un pericol pentru pacienți, li s-a alăturat, astăzi, medicul specialist urolog Mihai Suciu.

„Sunt foarte trist, în urmă cu cinci ani când s a discutat despre construirea unui spital în Cluj eram convins că nu se face, însă va fi o chestie de a furat bani până la stadiul de prima cărămidă. A fost convingerea mea totală și uite că s-a adeverit. Nu că acuz pe cineva, dar noi în acești 5 ani am operat undeva la 25.000 poate chiar 30.000 de pacienți. Am avut oameni care au murit, de infecții nosocomiale sau de alte complicații, și știu aproape pe fiecare și motivele pentru care a murit. Cu astea un medic trebuie să trăiască toată viața, le ține minte și uneori visează noaptea că ar fi putut face ceva mai mult”, a spus, emoționat, Mihai Suciu, pe terenul din centrul Clujului, unde în urmă cu 5 ani s-a început proiectul construirii unui centrul de transplant multiorgan.

Revolta unui medic de la Institutul de Transplant din Cluj: „Cum pot toți ăștia, prefecți, primari, să se uite în ochii oamenilor. Mi-ar fi rușine în locul lor. Nu că mi-ar fi rușine, îmi vine să plâng pentru că trăiesc acolo cu bolnavul și-l văd cum trage” 1

La începutul anului, MInisterul Sănătății a anunțat că proiectul Consiliului Județean Cluj nu va fi finanțat din PNRR. Cu toate acestea, Ministerul, care are în administrare Institutul, a dat termen în decembrie 2023 pentru mutarea Institutului din actualul sediu.

„Noi, personalul care lucrează în podul institutului de transplant suntem curajoși sau mai bine zis inconștienți. Am făcut efortul acesta tocmai pentru oameni. Mulți dintre noi aveam posibilitatea oricând să mergem spre privat (…) Am fost la minister și mi s-a spus: „domnule, 30 de ani nu s-a făcut niciun spital și acuma vrei să faci dumneata.” Cât de imbecil trebuie să fii ca să spui vorbele astea. Cel puțin mă așteptam să zică, „Da domnule, hai să încercăm, hai să facem un pas.” Până acum s-au cheltuit 4 milioane de euro și vedeți că nu s-a făcut nimic. Dacă ne dădea cineva nouă bucată de teren, eu îmi asumam cu pacienții să facem toată clădirea!”, spune medicul, citat de adevarul.ro.

Suciu a susținut că Institutul ar putea face, dacă este administrat bine, doar din sumele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, un spital, dacă ar primi terenul de 6.000 de metri pătrați, pe strada Victor Babeș, de la Consiliul Județean Cluj. „Din contractul cu Casa, în fiecare lună se pot pune deoparte 30.000 de euro, adică vreo 300.000 de euro pe an. În 5 ani, facem un spital”, spune medicul.

El se plânge de faptul că autoritățile locale nu s-au interesat de soarta Institutului. Avem pacienți care mor și avem pacienți care merg a doua zi acasă, și-s părinți sau bunici și care se gândesc la noi și mai fac câte o rugăciune pentru noi, probabil că numai Dumnezeu ne mai ajută și rugăciunile lor ca să putem continua de pe o zi pe alta. Într-un pod de lemn în care nu ai nicio condiție, am încercat, am adus sponsorizări, cât am putut și noi, din toate părțile, și s-a mai făcut ceva. Am modernizat toaletele, am pus parchet prin eforturi proprii, dar nu a venit unul să vadă ce e acolo. Nu l-am văzut pe primar sau pe președintele Consiliul județean să vină să vedem, să punem mâna împreună toți, să luăm un hârleț și o lopată și aici făceam noi cu mâna noastră un spital, doctori și asistente, și clujeni”.

Nu există interesul să se facă un centru de transplant în Clujspune medicul arătând spre autorități. „Cum pot toți ăștia, prefecți, primari, să se uite în ochii oamenilor. Mi-ar fi rușine în locul lor. Nu că mi-ar fi rușine, îmi vine să plâng pentru că trăiesc acolo cu bolnavul și-l văd cum trage și noi tragem împreună cu el. Și nu dormi noaptea, și vii noaptea la 2 de acasă să te gândești cum să-l tratezi și ce să faci”, a mai spus medicul

error: Content is protected !!