Cluj: Eleva de 14 ani care s-a înecat la școală cu un jeleu este în comă profundă

Updated on aprilie 27, 2023 O elevă de 14 ani de la școala din Geaca, județul Cluj, s-a înecat cu un jeleu în pauză și, aproape o oră, nimeni nu a reușit să îi elibereze căile respiratorii.

Aflată la școală în Săptămâna Verde, fata a mâncat niște jeleuri, iar la un moment dat s-a înecat.

Cluj: Eleva de 14 ani care s-a înecat la școală cu un jeleu este în comă profundă 1

 

Cadrele didactice aflate în apropiere au observat ceea ce se întâmplă. Fata ar fi încercat să bea apă, dar i s-a făcut rău pentru că nu putea respira și s-a prăbușit. Au intervenit cadre didactice, medicul de familie din comună, asistenta medicală de la școală. S-a cerut ajutor și la 112, informează gherlainfo.ro.

În școală, nu există cabinet medical, un învățător care a încercat să o salveze nu a reușit, primul echipaj care fost trimis în ajutor nu avea medic și abia când a a ajuns a doua salvare a fost scos jeleul. Fata este acum în comă, într-un spital din Cluj-Napoca, iar doctorii sunt rezervați în ceea ce privește evoluția stării ei.

Școala nu are cabinet medical și primul care a intervenit a fost un învățător – care i-a aplicat manevra Heimlich, ca să îi elibereze căile aeriene de preparatul dulce sub formă de gel.

Apoi s-a sunat la 112 și a fost chemat un medic de familie din zonă. Doctorul a ajuns în două minute – dar eleva intrase deja în colaps, scrie stirileprotv.ro.

Amir Nabulsi, medic de familie: „Fetița era inconștientă, în stop cardio-respirator. S-au efectuat manevrele de basic life suport până la sosirea echipajului de urgență aproximativ 10-15 minute.”

Mihai Moldovan, primar Geaca: „În 10 minute a ajuns SMURD-ul. Între timp a ajuns și un medic specialist că din câte am înteles SMURD-ul nu avea medic specialist și a ajuns de la Gherla și au reușit să extragă jelul. Se lipise în gâtul fetei. Foarte greu l-au scos.”

Din momentul în care a ajuns primul echipaj SMURD și până a sosit cel cu medic au trecut circa 25 de minute – potrivit martorilor.

Abia la ora 12:18, adică la mai bine o oră după ce eleva s-a înecat, un elicopter a preluat-o și a dus-o spre un spital din Cluj-Napoca.

Dr. Daniela Dreghiciu, Spitalul de Copii Cluj-Napoca: „Fetița a ajuns în comă profundă și necesită suport hemodinamic și respirator. Funcțiile vitale sunt susținute prin medicamente și prin ventilație mecanică.”

error: Content is protected !!