Anunțul controversat al unei asociații de locatari din Cluj Napoca: „Curățenia în jurul blocului este obligatorie. Pentru neparticipare se aplică sancțiuni de 40 lei/ap.”

Updated on martie 31, 2023 Un anunț al unui administrator de bloc din Cluj-Napoca a devenit viral pe internet. Administratorul îi informează pe locatari că sunt obligați să participe la curățenia din jurul blocurilor, în caz contrar riscând chiar o penalizare din partea asociației.

„Curățenia în jurul blocului este obligatorie pentru fiecare proprietar sau chiriaș. Pentru neparticipare se aplică sancțiuni de 40 lei/ap.”, se arată în anunț.

Anunțul controversat al unei asociații de locatari din Cluj Napoca: „Curățenia în jurul blocului este obligatorie. Pentru neparticipare se aplică sancțiuni de 40 lei/ap.” 1

O fotografie cu anunțul a fost distribuit pe o rețea de socializare alături de întrebarea „E normal să primești sancțiune de la administrația blocului dacă nu poți să participi?”.

Părerile internauților au fost împărțite, unii susțin că e un abuz, alții că este normal:

„Ce e legal prin asta? Clasic românească. Bisniss”;

„Curățenia este datoria asociației, nu a fiecărui proprietar în parte. Vecinul de la ultimul etaj nu are treaba cu gradina, el doar plătește întreținere cu părțile comune. Tot așa, cel de la parter nu are treabă directă cu acoperișul, ci doar cotizează la plata reparațiilor (adică îngrijeste indirect)”;

„În zone mai “civilizate” sau cartiere noi avem firme de curățenie ce fac asta. Dar no dacă ai “privilegiul” sa locuiești în bloc vechi cu o gramada de nostalgici după munca patriotică din comunism asta pățești”, a susținut un al internaut, potrivit adevarul.ro.

Alți internauți au fost de altă părere: „Mie mi se pare o inițiativă bună. Nu-ți taie nimeni capul, iar pt 40 de lei nici nu merită să te gândești dacă e legal sau nu (era nasol doar dacă îți cerea 249999 ron /s). E ușor să dai vina pe autorități că e jeg în jurul blocului și că nu repară nimeni nimic, dar asta e și responsabilitatea fiecărui locatar”;

„Eu sincer susțin inițiativa. Dacă ești chiriaș poți pune proprietarul să plătească cei 40 lei, dacă nu vrei sa participi. Cu toții vrem sa traim undeva frumos, curat”.

Conform Ordonanței Guvernului nr.21/2002, privind gospodărirea localităților urbane și rurale, care se referă la obligațiile pe care le au instituțiile, persoanele fizice și juridice în gospodărirea localităților, orice autorități, instituții publice, dar și persoane fizice și juridice, au obligația să efectueze lucrări de întreținere și curățenie a clădirilor și terenurilor aflate în proprietatea sau în folosința lor, a anexelor acestora, a incintelor, împrejurimilor, precum și a oricăror alte spații utilizate de acestea, relatează știrea citată.

Concret, Comitetul Executiv al Asociației de Proprietari are obligația să organizeze lucrări de întreținere a spațiilor verzi care înconjoară blocurile, fie că aceștia contractează, din fondul asociației locatarilor, un lucrător pentru executarea acestor acțiuni de întreținere și curățenie, fie că decid să organizeze participarea locatarilor în același scop.

Cert este că locatarii nu pot fi obligați de lege să plătească această sumă de către cei care ies la muncă.

error: Content is protected !!