UMF Cluj a deschis o nouă cantină unde o masă este 10 lei. 350 de studenți vor lua masa gratis aici

Updated on martie 23, 2023 Un nou loc pentru luat masa, conceput pentru studenții Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, dar și pentru cadrele didactice și personalul administrativ, va fi deschis începând de astăzi, 22 martie 2023. Restaurantul studențesc este situat în clădirea Facultății de Medicină, în campusul Hașdeu, pe strada Gheorghe Marinescu nr. 23.

„Împlinim o promisiune făcută acum trei ani, la preluarea mandatului și pe care am reușit să o ducem la bun sfârșit. Este o cantină modernă, care va spori capacitatea de servire a mesei și care va veni în sprijinul studenților și colegilor noștri. Este un ajutor pentru studenții care nu mai sunt nevoiți, de acum, să parcurgă drumul la cantina de pe strada Victor Babeș și apoi înapoi la cursuri, ci pot lua masa în zona unde au ore. În cadrul strategiei noastre pentru creșterea calității activității universitare, pe primul loc se află comunitatea academică, studenții și cadrele didactice. Pe lângă activitățile de educație și cercetare pe care le întreprindem în cadrul universității, trebuie să avem grijă și de starea de bine a studenților și a colegilor noștri, iar masa reprezintă un aspect foarte important”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

UMF Cluj a deschis o nouă cantină unde o masă este 10 lei. 350 de studenți vor lua masa gratis aici 1

Noua cantină are o capacitate de 60 de locuri, ocupă o suprafață de 350 mp și va funcționa în tandem cu restaurantul studențesc de pe strada Victor Babeș nr. 13. Investiția a fost în valoare de 430 000 lei (86 000 euro), din fonduri proprii ale universității clujene.

„Este un spațiu generos, amenajat și echipat conform celor mai înalte standarde. În acest moment, avem personal suficient pentru ambele cantine, dar pe viitor va fi, probabil, necesar să angajăm personal suplimentar. Meniurile sunt concepute de un specialist în nutriție și dietetică cu experiență, absolvent al universității noastre, iar prețurile încep de la 4 lei pentru o supă și 10 lei pentru un fel principal. De exemplu, în acest moment, un meniu cu două feluri costă între 10 și 20 lei, dar studenții care beneficiază de bursă socială îl primesc gratuit. În medie, asigurăm hrana pentru aproximativ 1.200 de persoane pe zi“, a precizat dr. ec. Valentin Mudura, directorul general administrativ al universității.

Începând cu luna februarie a acestui an, 350 de studenți ai UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, care beneficiază de burse sociale, primesc zilnic o masă gratuită. Această inițiativă face parte dintr-un program mai amplu al universității, care vizează creșterea echității sociale, în vederea incluziunii sociale și sporirea accesului la învățământul superior, încurajarea și pregătirea tinerilor cu potențial, care provin din medii defavorizate, în special cei din mediul rural, să urmeze o universitate de medicină și farmacie.

„Sperăm că acest restaurant va fi o oază de relaxare și socializare, precum și un loc unde colegii noștri vor savura preparate sănătoase, delicioase și foarte accesibile. Acest restaurant este rezultatul eforturilor depuse de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca pentru a crea un spațiu primitor și modern, special gândit pentru a răspunde nevoilor și așteptărilor studenților. Sperăm că acesta va deveni un loc de întâlnire preferat pentru studenți și că va contribui la consolidarea legăturilor dintre membrii comunității academice”, a transmis Vlad Lazăr, președintele Organizației Studenților Mediciniști din Cluj-Napoca.

Chef Adrian Hădean, cunoscut pentru proiecte și acțiuni caritabile cu impact major în comunitate, se va implica, prin intermediul asociației sale Black Sea FooDignity, pentru a susține universitatea clujeană în inițiativa acesteia de a facilita accesul tuturor studenților la o masă caldă zilnică.

„Experiența căpătată în pandemie s-a dovedit a fi foarte utilă odată cu invadarea Ucrainei și declanșarea uriașului val de refugiați care s-a revărsat în România. Așa am ajuns în atenția organizațiilor umanitare internaționale, de la UNICEF, la World Central Kitchen și Cuisine sans frontières, grație implicării organizației noastre în Social Gastronomy Movement. Acesta e și motivul pentru care am schimbat numele asociației Adi Hădean în Black Sea FooDignity, un nume prin care ne extindem parteneriatele internaționale. Clujul este locul în care am pornit în 2014 printr-un proiect de educație gastronomică și culinară cu caracter social și e locul în care ne întoarcem acum cu un program menit să aducă mai mult sens și mai mult bine în viețile studenților de la UMF”, a declarat Adrian Hădean.

Responsabilitatea socială este un element fundamental al misiunii Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, care se manifestă prin proiecte cu impact atât în comunitatea academică, cât și în comunitatea clujeană. Rectorul universității afirmă că „prin astfel de inițiative și parteneriate, dorim să ne facem mai mult decât datoria, dorim ca prin exemplul nostru să educăm și să motivăm tinerii, viitorii profesioniști ai sănătății din România, în spiritul solidarității și al responsabilității.”

error: Content is protected !!