Se dă oficial startul pentru Spitalul Regional din Cluj. Ministrul Boloș: Buget record de 5,8 miliarde de euro pentru investiţii în sistemul public de sănătate

Updated on martie 8, 2023 Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, anunță un buget record de investiții în sănătate: 5,9 miliarde de euro. Din acești bani se va construi și spitalul regional Cluj.

„Anul acesta încep primele investiţii în sistemul public de sănătate prin programul special dedicat acestui sector, astfel încât până la finalul lui 2023 va putea fi accesat peste 90% din bugetul record de 5,8 miliarde de euro.

Se dă oficial startul pentru Spitalul Regional din Cluj. Ministrul Boloș: Buget record de 5,8 miliarde de euro pentru investiţii în sistemul public de sănătate 1

Deci în următoarele luni vom da oficial startul apelurilor pentru spitalele regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova, pentru cel puţin 7 spitale judeţene, cât şi pentru modernizarea şi dotarea spitalelor publice municipale şi orăşeneşti, investiţii în ambulatorii sau cabinete ale medicilor de familie sau medicină şcolară”, a afirmat Marcel Boloş, citat de G4Media.

Mai mult, a adăugat ministrul, o mare parte a fondurilor disponibile prin Programul Sănătate va fi dirijată către prevenţie, primul apel pentru servicii de screening urmând a fi lansat în trimestrul 3 al acestui an, pentru ca numărul deceselor din boli tratabile să se micşoreze considerabil.

Numărul estimat de beneficiari ai serviciilor de prevenţie finanţate este de aproximativ 800.000 de persoane. De asemenea, finanţează programe de screening pentru depistarea din timp a unor afecţiuni oncologice, dar şi pentru altele precum tuberculoză sau hepatite.

Este important de subliniat că tot începând din acest an se vor putea accesa fondurile destinate digitalizării sistemului prin dezvoltarea Observatorului Naţional pentru Date în Sănătate. În esenţă, odată ce toate aceste investiţii se vor finaliza, România va deveni o ţară în care nu păşeşti cu frică într-o unitate medicală”, a precizat Boloş.

Spitalele regionale de la Iași, Cluj și Craiova sunt în stadiu de proiectare, iar construcțiile trebuie finalizate până în anul 2027, pentru a nu se pierde finanțarea europeană, anunță Ziua de Cluj.

Încă din anul 2014 premierul de la acea vreme, Victor Ponta, promitea demararea construcției a opt spitale regionale, idee avansată deja de circa zece ani. Din 2014, Guvernul României nu a construit nici măcar un spital nou. Acum, spitalele regionale de la Iași, Cluj și Craiova sunt în stadiu de proiectare, iar construcțiile trebuie finalizate până în anul 2027, pentru a nu se pierde finanțarea europeană.

Spitalul Regional de Urgență din Cluj așteaptă autorizația de construire din partea Primăriei Florești. Urmează licitația de executare a lucrărilor. Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural și medical, al echipamentelor și tehnologiei IT. Va avea 19 săli de operație și 849 de paturi pentru viitorii pacienți.

error: Content is protected !!