11 ani. Un clujean muncește cât un vienez pentru a-și permite un apartament cu două camere. „Clujul știm că multă vreme nu a avut terenuri disponibile”

Updated on ianuarie 25, 2023 Un clujean trebuie să muncească la fel de mult ca un vienez pentru a-și permite un apartament cu două camere. Cifrele arată că un român are nevoie să muncească 11 ani pentru a-și cumpăra un apartament cu două camere în Cluj-Napoca, asta fără ajutor bancar și dacă are venituri medii.

Pe locul al doilea se află orașul Brașov, unde ai nevoie să muncești 10 ani pentru un apartament. Apoi Constanța cu nouă ani și jumătate, iar Timișoara și București pe aceeași loc, unde ai nevoie să muncești șapte ani și jumptate pentru o locuință modestă de 55 de metri pătrați, informează adevarul.ro.

11 ani. Un clujean muncește cât un vienez pentru a-și permite un apartament cu două camere. „Clujul știm că multă vreme nu a avut terenuri disponibile” 1

Prin comparație, un vienez are nevoie să muncească 12 ani pentru un apartament în capitala Austriei, în timp ce la Praga e nevoie de 18 ani de muncă pentru un apartament, iar la Buda Pesta e nevoie de 15 ani.

„Clujul știm că multă vreme nu a avut terenuri disponibile, iar dacă le-a avut le-a avut în zone mai departe de centrul orașului – asta a făcut ca apartamentele noi să fie foarte ridicate, pe fondul unei cereri ridicate, care nu vine doar din Cluj-Napoca, dar vine foarte mult din afara județului, chiar din partea românilor din străinătate”, a declarat Daniel Crainic, specialist în imobiliare, pentru stirileprotv.ro.

Mai trebuie ținut cont de faptul că un salariu mediu în Cluj Napoca este de 4.800 de lei, mai mic decât în București, unde este de 5.200 de lei net. Salariul mediu în județul Timș este de doar 4.300 de lei. De asemenea, aproximativ 75% din averea unui român o constituie locuința în care stă.

În prima jumătate a anului trecut prețurile la locuințe pe piața imobiliară au crescut cu 8,5%, însă rămân la cel mai scăzut nivel regiune și sub media Uniunii Europene.

error: Content is protected !!