Andrei Marga, alături de ruși: „Până și Elon Musk, New York Times și alții care au spus lucid că pacea durabilă implică cedări teritoriale sunt luați la rost de activiști rudimentari”

Updated on octombrie 10, 2022 Andrei Marga reia, într-un editorial pe care l-a intitulat „Ieșirea din conflict”, ideea că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii pentru încheierea războiului pe care Rusia l-a declanșat împotriva sa.

Marga acuză o „propagandă dintre cele mai reprobabile”, care „își asumă continuarea conflictului”, și spune că „până și Elon Musk, The New York Times și alții, care au spus lucid că pacea durabilă implică cedări teritoriale, sunt luați la rost de activiși rudimentari”, informează hotnews.ro.

Andrei Marga, alături de ruși: „Până și Elon Musk, New York Times și alții care au spus lucid că pacea durabilă implică cedări teritoriale sunt luați la rost de activiști rudimentari” 1

„Ce-i de făcut acum, când conflictul din Ucraina este pe scenă? În care se pierd vieți, se distrug bunuri și economii, se antagonizează oameni, se ostilizează țări. Și în care fiecare cetățean european plătește tot mai mult pentru o situație ce ar fi putut fi prevenită.

Pe scenă este acum și o propagandă dintre cele mai reprobabile, al cărei primitivism duce, între altele, la blamarea celor care sunt conștienți de consecințele aberațiilor. Mai recent, până și Elon Musk, The New York Times și alții, care au spus lucid că pacea durabilă implică cedări teritoriale, sunt luați la rost de activiși rudimentari.

Această propagandă își asumă continuarea conflictului. Nu voi insista asupra ei. Mă interesează ieșirea din conflict. M-am referit la această ieșire într-un răspuns la o întrebare ce mi-a fost adresată la Alba Iulia (14 septembrie 2022) și apoi într-un articol (De la propagandă, la gândire, 2022). Ele corespund adevărului istoric, dreptului international și intereselor generale – dincolo de propaganda care poimâine va fi socotită o penibilă eroare. Niciunul dintre preopinenți nu a adus vreun argument factual împotriva a ceea ce am spus. Sunt pentru a vedea realitățile, a respecta reglementările și pentru o rezolvare echitabilă”.

Marga susține apoi că „sunt persoane care se exprimă cu aplomb, fără să cunoască prevederile internaționale în materie de conflicte, precum cel din Ucraina, sau adaptându-le la nevoi propagandistice”, și că „se află în eroare cei care reduc discuția despre conflict la o înțelegere sumară a dreptului internațional, fără a vedea faptele și obligația securității celuilalt”.

error: Content is protected !!