Clujenii sunt invitați la Festivalul-concurs „Jocul Fecioresc și Bărbătesc din România”

Updated on septembrie 23, 2022 Mai multe ansambluri folclorice și jucăuși din toată țara vor lua parte duminică, 25 septembrie 2022, la Cluj-Napoca, la Festivalul-concurs „Jocul Fecioresc (ediția a XXXVI-a) și Bărbătesc (ediția a III-a) din România”.

Manifestarea, organizată de Asociația Folclorică „Someșul-Napoca”, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, va debuta la ora 15:00, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.

Clujenii sunt invitați la Festivalul-concurs „Jocul Fecioresc și Bărbătesc din România” 1 (Foto: Facebook Tradiții clujene)

Devenit național, festivalul este destinat formațiilor tradiționale şi „jucăușilor” amatori – feciori, tineri căsătoriți şi în vârstă, de toate etniile conlocuitoare, care se vor întrece în fața unui juriu de specialitate: coregrafi, profesori coregrafi și muzicologi, acompaniați de formații instrumentale tradiționale. Se va nota autenticitatea repertoriului, impresia artistică şi stilul de joc, portul popular şi calitatea acompaniamentului.

Potrivit președintelui Asociației Folclorice „Someșul-Napoca”, dr. Zamfir Dejeu, manifestarea își propune să încurajeze promovarea valorilor de patrimoniu imaterial UNESCO și continuă „Festivalul Jocului Fecioresc din Transilvania”, un eveniment cu tradiție în județul Cluj. Amintim că „Jocul Fecioresc din Transilvania” a fost înscris în Patrimoniul UNESCO în anul 2015.

„Festivalul are ca scop promovarea şi revitalizarea unor tipuri de Joc Fecioresc tradițional (la care se bate pe picior): Feciorește de bâtă (Haidăul), Feciorește rar (Târnăveană), Feciorește des, Bărbunc din Ardeal, Feciorește mixt (Plimbată rară, Bătută şi Feciorească) din Sudul Transilvaniei, Călușerul şi Romana de la Orăștie, Ardeleană feciorește din Bihor, Sorocul bănățean etc. și a Jocurilor Bărbătești (la care se bate în pământ): Feciorește de sărit (Fecioresc din Maramureş, De sărit din Lăpuș, Roata feciorilor din Oaș), Brâuri din Muntenia (Brâul din Muscel, Brâul pe șase), Oltenia (Brâuleț, Alunelul, Trei păzește, Galaonul), Transilvania (Brâul ăl mare, Brâul fetelor), Moldova (Corăghiasca), Banat (Brâul bătrân) și Bătute, în Moldova etc., precum şi punerea în evidență a celor mai buni jucăuși”, afirmă dr. Zamfir Dejeu.

Clujenii sunt invitați la Festivalul-concurs „Jocul Fecioresc și Bărbătesc din România” 2

Astfel, în Festival vor fi prezente ansambluri și jucăuși din județele Alba, Bistrița-Năsăud, Hunedoara, Olt, Vrancea, Satu Mare și Cluj.

Invitați în festival sunt: Ansamblul folcloric „TRADIȚII – SOMEȘUL NAPOCA” al USAMV Cluj-Napoca, jucăușul Dan Costantea din Cluj-Napoca, câștigător al premiului I la ediția a II-a, și Formația de jocuri tradiționale din Frata, județul Cluj. Întreaga manifestare se va desfășura în prezența invitatului special, dr. Grigore Leșe, etnomuzicolog, realizator TV, președintele juriului.

Evenimentul este realizat cu sprijin financiar din partea Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj și Ministerului Culturii.

Accesul publicului este liber!

error: Content is protected !!