Ambasada Ucrainei reacționează dur după afirmațiile lui Andrei Marga: „Asemenea declarații sunt inacceptabile”

Updated on septembrie 18, 2022 Ambasada Ucrainei în România a reacționat dur, într-o postare pe contul oficial de Facebook, după ce fostul ministru Andrei Marga (Externe, Educație) a declarat într-un cadrul unei conferințe care a avut loc la Alba Iulia că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României.

„Regretăm că fostul ministru Andrei Marga al unui stat european și democratic face declarații care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internațional, în special inviolabilitatea frontierelor. Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securității și stabilității pe continent. Asemenea declarații sunt inacceptabile în nicio circumstanță. Acestea reprezintă o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina își apără eroic independența sa și securitatea întregii Europe”, transmite Ambasada Ucrainei la București, potrivit stiripesurse.ro.

Ambasada Ucrainei reacționează dur după afirmațiile lui Andrei Marga: „Asemenea declarații sunt inacceptabile” 1

Andrei Marga, fostul ministru al Educației și fost rector al Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a declarat, la Târgul de Carte “Alba Transilvana” organizat în Alba Iulia, că “atât timp cât situația din Ucraina nu se rezolvă printr-o discuție între America, Rusia, Germania, Ucraina și China și nu se ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”.

„Ea (Ucraina, n.r.) trebuie să cedeze teritorii: Ungariei Transcarpatia, Poloniei Galiția, României Bucovina și Rusiei Donbasul și Crimeea. Sunt teritoriile altor țări. Ne cramponăm, asta este! Va fi conflict. Ca să fim foarte limpezi: cât timp nu se rezolvă situația printr-o discuție și cu America, Rusia, Germania, Ucraina și China și nu se ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”, a declarat Marga.

Declarația lui Andrei Marga referitoare la Ucraina a ajuns să fie intens promovată de Federația Rusă. Întâi a fost amplificată de canalele rusești pro-Kremlin de pe telegram, iar sâmbătă spre duminică (17 spre 18 septembrie), presa rusă a publicat intens declarația fostului oficial român. Și nu într-un colț pe pagină, ci chiar pe prima pagină. E scoasă în evidență referirea la granițele Ucrainei. Cele mai cunoscute canale media au scris despre declarația lui Marga: vorbim de TASS, Ria Novosti sau Sputnik, informează stiripesurse.ro.

„Fostul ministru român de Externe a declarat că Ucraina ar trebui să se despartă de o parte din teritorii”, titrează agenția TASS, pe prima pagină.

„România a cerut Ucrainei să cedeze o parte din teritorii altor țări. Fostul ministru de externe al României Marga: Ucraina ar trebui să “cedeze” Crimeea și Donbas Rusiei”, titrează SPUTNIK.

„Fostul ministru de externe al României a vorbit despre granițele nefirești ale Ucrainei”, titrează publicația Ria Novosti.

error: Content is protected !!