Căldură extremă în Germania, 39.2°C. Vremea la Cluj

Updated on iunie 20, 2022 Europa de Vest este topită de un val de caniculă care se deplasează și spre România. În Spania şi Grecia, soarele necruţător a contribuit din plin la incendii de vegetaţie masive.  Iar Franţa se confruntă cu furtuni letale după câteva zile în care aerul a fost irespirabil de fierbinte.

Temperaturile de până la 42 de grade Celsius au contribuit din plin la incendiile care au loc în pădurile din Spania. În munţii Sierra de la Culebra, 25.000 de hectare au ars în doar trei zile sub ochii localnicilor, neputincioşi în faţa dezastrului, anunță Observator Tv.

Căldură extremă în Germania, 39.2°C. Vremea la Cluj 1

Francezii au trecut în extrema opusă şi, după zile de caniculă cu temperaturi de până la 43 de grade Celsius, se confruntă cu furtuni violente. Un bărbat a murit pe loc, după ce a fost luat de vânt în timp ce făcea kitesurfing pe plajele din Villiers.

La Cluj astăzi sunt anunțate 31 de grade iar în restul săptămânii un maxim de 28 de grade.

Căldură extremă în Germania, 39.2°C. Vremea la Cluj 2 Căldură extremă în Germania, 39.2°C. Vremea la Cluj 3

Meteorologul Elena Mateescu la Antena 3:Este posibil ca România să se confrunte cu primul val de căldură din acest an.

Primele date la acest moment indică posibilitatea ca începând din data de 20 să vorbim de primele zile cu valori de temperaturi specifice unei zile de caniculă, mai mari de 35 de grade Celsius.

Avansul de aer tropical va aborda și partea de sud și sud-est a Europei, inclusiv zona țării noastre, astfel încât începând din data de 20, apoi progresiv de la o zi la alta, cel puțin până în jurul datei de 25 iunie, să vorbim despre prezența acestui val de aer foarte cald care să aducă pentru zona de vest, sud, sud-est a țării, valori de peste 35 de grade Celsius și în zona țării noastre.

Dacă vrem să comparăm cu anul 2021, ultima decadă a lunii iunie 2021 a adus primul cod roșu de caniculă pentru șapte județe din partea de vest și nord vest a țării”.

Vremea azi, 20 iunie

Astăzi avem o zi însorită și o amiaza călduroasă în cea mai mare parte a țării. Doar prin sud și la munte s-ar putea să apară câțiva nori de ploaie, iar maximele pleacă de la 23…24 de grade pe litoral și ating 34, poate 35 de grade în vestul țării, anunță Stirile Pro Tv.

Vedem ce se întâmplă în fiecare regiune și începem cu Dobrogea și cu Bărăganul, pe unde domină atmosfera cu soare, dar nu este exclus să vină o ploaie de scurtă durată în unele zone.

Temperaturile ajung la 30 de grade în Bărăgan, iar pe litoral va fi în continuare mai răcoare și se vor înregistra vreo 24 de grade. Tot la malul mării s-a lăsat ceața, iar până la ora 9 în județul Constanta este în vigoare un cod galben de ceață densă și vizibilitate redusă.

Mai sus, în Moldova sudică și în nordul Munteniei cerul se păstrează curat toată ziua, așa că nu vorbim deloc despre ploi. Se face destul de cald după orele prânzului și se ating 30…31 de grade.

În jumătatea nordică a Moldovei și în Bucovina se încălzește și mai tare. Temperaturile urcă până la 32…33 de grade și nu uitați că acestea sunt valori înregistrate la umbră, așa că la soare va fi mai cald de atât. Avem cer senin peste tot și un vânt destul de liniștit.

Și în nordul Transilvaniei și în Maramureș se face foarte cald. Maximele trec de 30 de grade și ajung la 33…34 de grade în zona Maramuresului. La noapte se adună norii și vor aduce câteva averse cu descărcări electrice și intensificări de vânt.

În ținuturile vestice soarele încălzește rapid atmosfera și căldura devine greu de suportat pe la amiază. Se ating 34, poate 35 de grade, dar temperaturile resimțite se vor apropia de 40 de grade. Noaptea se înnorează și o să plouă și aici.

În Transilvania este răcoare acum, dimineața, mai ales în depresiuni, dar peste zi încălzirea vremii se simte și aici. Vor fi chiar și 32 de grade în vestul provinciei și doar pe la munte s-ar putea să cadă câțiva stropi de ploaie.

Temperaturile continuă să crească și în zona Olteniei și ajung pe la 33 de grade. Norii apar în treacăt și s-ar putea să aducă o ploaie slabă, dar în cea mai mare parte a zilei va fi cer senin.

Și în ținuturile sudice găsim vreme frumoasă, dar e posibil să apară ceva condiții de ploaie și aici. Temperaturile mai câștiga un grad, două față de ziua trecută.

error: Content is protected !!