Cluj Napoca, oraşul cu cele mai scumpe locuinţe din România. Preţul pe mp, mai mare cu 600 de euro decât în Bucureşti

Updated on iunie 1, 2022 Cluj-Napoca ocupă prima poziţie în clasamentul celor mai mari preţuri medii solicitate pentru achiziţia unui apartament, top realizat în rândul marilor oraşe din România. Doar în ultimii doi ani a înregistrat un avans de 27,3%, iar preţul pe metrul pătrat a ajuns la valoarea de 2.240 de euro, potrivit datelor colectate de Institutul Naţional de Statistică.

Cu o diferenţă de aproape 600 de euro, pe locul doi se clasează Capitala. Pentru un metru pătrat în Bucureşti, preţurile medii ajung la 1.660 de euro. Pe listă urmează oraşul Braşov, cu 1.500 de euro, sumă cerută pe metrul pătrat util, informează observatornews.ro.

Cluj Napoca, oraşul cu cele mai scumpe locuinţe din România. Preţul pe mp, mai mare cu 600 de euro decât în Bucureşti 1

Calcule simple arată că un român trebuie să pună deoparte toţi banii câştigaţi, timp de ani întregi, pentru a-şi permite să devină proprietarul unei astfel de locuinţe.

Cel mai mult trebuie să economisească cei care vor să cumpere un apartament în Cluj-Napoca, mai exact echivalentul a 12,5 ani de muncă, calculat în funcţie de venitul mediu din România. În schimb, în Bucureşti sau Timişoara lucrurile stau ceva mai bine, dar nu excelent – în 8,4, respectiv 8,1 ani de lucru, un cumpărător poate strânge bani suficienţi pentru a-şi cumpăra o locuinţă.

Iar în Iaşi, totul poate deveni posibil în 7,7 ani. Aceste date sunt orientative şi au scopul de a arăta discrepanţa dintre puterea de cumpărare şi preţurile de pe piaţa imobiliară.

Există şi oraşe din ţară unde preţurile locuinţelor înregistrează o creştere mai uşoară, sau costurile chiar stagnează, relatează profit.ro. Aici se încadrează Craiova, Oradea, Iaşi, Constanţa, Timişoara, Galaţi sau Brăila – unde preţurile pe metrul pătrat au fost majorate într-un ritm mai lent.

  • Preţ imobiliare Oradea – 1.250 de euro pe metrul pătrat
  • Preţ imobiliare Craiova – 1.400 de euro pe metrul pătrat
  • Preţ imobiliare Galați – 1.050 de euro pe metrul pătrat
  • Preţ imobiliare Ploiești – 1.030 de euro pe metrul pătrat
  • Preţ imobiliare Brăila – 950 de euro pe metrul pătrat
error: Content is protected !!