Rușine! „Nici măcar o groapă”, după 7 ani de la semnarea contractelor pentru spitalele regionale

Updated on mai 9, 2022 Fostul comisar european, Corina Creţu, a criticat situația spitalelor regionale promise de mulți ani de toți politicienii din România.

„După şapte ani de la semnarea contractului să nu ai nici măcar o groapă făcută”, spune fostul comisar european.

„Am avut experienţa spitalelor regionale, pentru Cluj, Iaşi şi Craiova le-am semnat în 2015 cu Guvernul Ponta, am sperat să le inaugurez până la final, dar fiecare ministru al Sănătăţii care a venit a vrut un alt proiect”, a declarat Corina Creţu, citată de hotnews.ro.

Ea a dat ca exemplu situaţia proiectului spitalului regional Iaşi care a fost blocat la un moment dat din cauză că două comune au intrat în competiţie, fiecare dorind ca spitalul să fie amplasat pe teritoriul său.

„Nu mi se pare normal ca o regiune întreagă să o ţii în suspans pentru că două comune se bat pentru locul de amplasament. În 2018 s-au realizat studiile de fezabilitate de către Banca Europeană de Investiţii, dar iată că suntem în 2022 şi de-abia acum se contractează firmele care vor lucra. Deci după 7 ani. Nicăieri nu durează atât de mult, adică după 7 ani de la semnarea contractului să nu ai nici măcar o groapă făcută, nu ai încă desemnate companiile care vor lucra”, a adăugat Corina Creţu.

Vizită în câmp, în campania electorală

În urmă cu aproape doi ani, în plină campanie electorală, ministrul de atunci al Sănătății, Nelu Tătaru, și fostul premier Ludovic Orban făceau o vizită în câmp, pe locul eventualului spital regional.

„Ne aflăm pe amplasamentul viitorului Spitalului Regional de Urgență Cluj, unul dintre cele trei spitale pentru care Guvernul Ludovic Orban a aprobat indicatorii economici și s-a semnat contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării și au și avizul Comisiei Europene.

Rușine! „Nici măcar o groapă”, după 7 ani de la semnarea contractelor pentru spitalele regionale 1

Spitalul județean regional de urgență Cluj a semnat contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării pe 5 mai, iar pe 22 iunie a obținut și avizul Comisiei Europene. Pe 17 iulie s-au deschis licitațiile pentru proiecte, aflându-ne în acest moment la verificarea documentației unice de achiziții europene, precum și la evaluarea proiectelor”, spunea atunci Nelu Tătaru. După alți doi ani, câmpul e tot acolo, spitalul pe nicăieri.

Construcția trebuie finalizată până în 2027

Spitalul Regional de Urgență (SRU) Cluj trebuie finalizat până în 2027. Ministerul Sănătății a desemnat, în luna martie, câștigătorul licitației pentru contractul privind proiectarea Spitalului Regional din Florești. Valoarea contractului de proiectare este de 17 milioane de euro.

Contractul are o valoare estimata la 68,6 milioane de lei, iar finanțarea este asigurata din fonduri europene. MS a lansat procedura de achiziție publica a serviciilor de proiectare în ianuarie 2020, informează Monitorul de Cluj. 

Contractul de proiectare a fost câștigat de asocierea 3TI Progetti Italia-Ingegneria Integrata S.P.A., ATI Project, ADURO Impex. Proiectarea viitorului spital durează 12 luni de la semnarea contractului.

Construirea spitalului va dura 4 ani de la semnarea contractului de execuție. Construcţia celor 3 spitale regionale de urgenţă propuse (Iași, Cluj şi Craiova) este inclusă în Strategia Naţională de Sănătate a României și cofinanţată prin Programul Operaţional Regional pentru perioada 2014-2020.

error: Content is protected !!