Profesorul clujean Marius Balo, închis de 8 ani în China, așteaptă să fie eliberat. Un coleg de detenție a povestit prin ce calvar a trecut

Updated on martie 18, 2022 Profesorul de română Marius Balo, din Cluj, închis în China în urmă cu 8 ani, așteaptă să fie eliberat din închisoarea din Shanghai și trimis acasă, la sfârșitul acestei luni, potrivit unei rețele care se ocupă de victimele încarcerărilor fără temei din acea țară.

Marius Balo, acum în vârstă de 40 de ani, a petrecut opt ​​ani în captivitate, în condițiile istovitoare ale sistemului din China. El venise în China în 2010, pentru a lucra ca profesor de engleză la universitate, și a fost arestat de autoritățile chineze în martie 2014, sub acuzația de presupusă fraudare a unui contract cu 80 de dolari SUA, iar mai târziu, în 2016, a fost condamnat la opt ani și amendat cu 13.600 de euro.

Profesorul clujean Marius Balo, închis de 8 ani în China, așteaptă să fie eliberat. Un coleg de detenție a povestit prin ce calvar a trecut 1

Dima Siakatsky, un bielorus eliberat vara trecută din închisoarea Qingpu după 40 de luni de detenție pentru un presupus abuz de card de credit, a fost colegul de celulă a clujeanului.

Acesta a povestit pentru Universul.net în ce condiții au fost încarcerați.

„Marius nu mai este același tânăr pe care îl vedeți în fotografiile din presă. Are o barbă groasă, este complet chel și nu are nici măcar un gram de greutate în plus”

„În februarie 2019, am fost transferat în blocul penitenciar destinat străinilor și, de atunci, Marius și cu mine am devenit buni prieteni. Amândoi citeam mult și ne împărtășeam impresiile. Engleza mea era deficitară, iar Marius nu a refuzat niciodată să mă ajute cu studiile”, a spus dl Siakatsky.

„Obișnuiam să vorbim și despre cazul lui. Dacă îmi amintesc corect, Marius a fost abordat pentru prima dată nu de un chinez, ci de un român, cu cerere de a-i folosi pașaportul, iar pentru aceasta Marius a primit 500 RMB (aproximativ 79 USD). Pentru un profesor prost plătit în China, acești bani erau de ajutor. Cel mai important, Marius nu s-a gândit nici măcar o clipă că vor fi comise acțiuni ilegale. Timpul a trecut și el a uitat de acest incident, când, brusc, a fost arestat și aruncat într-un centru de detenție, unul dintre cele mai groaznice locuri în care se poate găsi o persoană”, a declarat dl Siakatsky.

„În acest centru de detenție preventivă, o duzină de deținuți sunt ținuți într-o cameră de aproximativ 15 metri pătrați. Poate fi un număr diferit de persoane în funcție de celule, am auzit că în unele erau până la 20 de persoane. Nu există paturi. Se doarme unul lângă altul pe podea, pe pături uzate. În timpul zilei, deținuții stau pe podea, uneori se plimbă în cerc. De asemenea, mănâncă în timp ce stau pe podea. Spre deosebire de închisoare, chinezii și străinii sunt ținuți împreună în aceste celule, ceea ce duce adesea la conflicte”, a spus el.

„Nu îți poți contacta rudele, nu poți trimite un mesaj despre tine sau obține ceva de care ai nevoie. Doar consulul țării tale îți poate înmâna haine și poate depune bani de la familia ta în contul tău din centrul de detenție”, a spus el.

„Marius va fi eliberat anul acesta, pe 29 martie. Până la această dată, el trebuie să își cumpere un bilet de avion, altfel riscă să rămână în China pe termen nelimitat într-un centru de detenție pentru imigranți. Dacă persoana eliberată nu își procură un bilet de avion pe propria cheltuială, atunci continuă să fie tratată ca un deținut. Cunosc cazuri în care foști deținuți au rămas în China în condiții de închisoare pentru încă un an. Sper ca Marius să se întoarcă acasă fără întârziere. Sunt sigur că vă va relata întreaga lui poveste în detaliu”, a declarat dl Siakatsky.

error: Content is protected !!