Ca la București? Clujul cu 5 sectoare. „Gilau, Floresti, Baciu, Chinteni, Feleac, Apahida”

Updated on februarie 4, 2022 Un clujean propune reorganizarea administrativă a municipiului Cluj Napoca și a localităților din jur în sectoare, pe modelul Capitalei.

Acesta este singura posibilitate pentru dezvoltarea unitară a întregii zone, susține clujeanul.

Fanea Lucian a scris: „Situatia actuala a orașului Cluj-Napoca si a localităților limitrofe impune o reorganizare urgenta a acestora, in sensul transformării in Metropolă a orașului Cluj-Napoca prin asimilarea sub forma de cartiere sau sectoare a localităților limitrofe: Gilau, Floresti, Baciu, Chinteni, Feleac, Apahida.

Ca la București? Clujul cu 5 sectoare. „Gilau, Floresti, Baciu, Chinteni, Feleac, Apahida” 1

Eu as vedea 5 sectoare.

Nu exista alta posibilitate pentru dezvoltarea unitară a întregii zone.
In conditiile de organizare actuala de fiecare dată se va gasi un primar care sa refuze o inițiativă pe motive politice.”

Primarul Emil Boc, în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România (AMR) a discutat recent cu premierul Nicolae Ciucă despre introducerea Legii zonelor metropolitane, în cadrul unei întâlniri de lucru. În urma discuției, primarul a declarat că legea, asumată în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ar trebui finalizată până la sfârșitul anului 2022.

„Până la sfârșitul anului, ar trebui să fie finalizată legea. Este vitală pentru calitatea vieții din jurul marilor orașe”, a declarat Emil Boc, pentru Monitorul de Cluj.

Primarul a explicat în mai multe rânduri necesitatea realizării unor planuri integrate la nivelul tuturor localităților din zona metropolitană, astfel încât dezvoltarea imobiliară, a infrastructurii, crearea de noi locuri de muncă să se facă având la bază un concept unitar.

„Clujul, ca zonă de locuire, nu mai poate rămâne în granițele interne. Din nefericire, legislația actuală nu ne permite să avem un control asupra a ceea ce se întâmplă în localitățile învecinate, deși ce se întâmplă acolo ne afectează pe toți.

De aceea, la nivelul Asociației Municipiilor din România lucrăm la un proiect de lege privind dezvoltarea zonelor metropolitane, luând ca model legi ale zonelor metropolitane din mai multe țări din Uniunea Europeană.

Prin acest proiect ne dorim să conferim forță juridică planurilor integrate de dezvoltare urbană, de locuire și de mobilitate. Palierul următor de dezvoltare este realizarea unui plan integrat de dezvoltare cu comunele limitrofe din zona metropolitană. Regulile stabilite la Cluj se vor aplica și în Baciu, Florești, Apahida, Gilău și în toate comunele din aria metropolitană”, explica primarul Emil Boc, în martie 2021.

error: Content is protected !!