Școlile din Cluj la un pas de închidere. Alexandru Rafila: „Clujul are cea mai mare rată de spitalizare din ţară”

Updated on ianuarie 27, 2022 Școlile din Cluj ar putea fi închise de săptămâna viitoare după ce rata de infectare a explodat și a ajuns la 23. Potrivit noilor reglementări, şcolile dintr-un judeţ vor trece în sistem online în momentul în care 75% dintre paturile destinate pacienţilor COVID sunt ocupate, informează Digi 24.

Alexandru Rafila a precizat că în Cluj rata de spitalizare este cea mai mare, de 68%, iar în privinţa numărului de paturi de terapie intensivă ocupate, rata este de 40%, anunță Ziua de Cluj.

Școlile din Cluj la un pas de închidere. Alexandru Rafila: „Clujul are cea mai mare rată de spitalizare din ţară” 1

Vă dau un exemplu: judeţul Cluj care are cea mai mare rată de spitalizare din ţară, 68% dintre paturi sunt ocupate şi dacă se ajunge la 75%, săptămâna viitoare, atunci o să luăm prima decizie de suspendare a activităţii de învăţământ într-unul dintre judeţele ţării.

La terapie intensivă ne găsim încă undeva sub 40% rată de ocupare a paturilor de terapie intensivă, dar sunt judeţe care din caracteristicile locale au un număr mai mic de patru de terapie intensivă şi acolo avem probleme şi e posibil ca de săptămâna viitoare să începem transferul între judeţe, lucru care s-a mai întâmplat fără ca să fim dincolo de jumătatea capacităţii de acordare a asistenţei medicale în zona de terapie intensivă”, a explicat Rafila.

Alexandru Rafila a afirmat că lunea viitoare vor sosi în România 50.000 de cutii de medicament antiviral Molnupiravir.

„Altă veste importantă pentru toată lumea este că, luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicament inovativ antiviral Molnupiravir. Am reuşit să facem acest lucru. Din păcate cu cei de la Pfizer nu am reuşit, ne-au pus nişte condiţii comerciale şi un contract tipic din SUA care e foarte greu de adoptat în România.

Dau un singur exemplu: crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament”, a precizat ministrul potrivit Adevarul.

error: Content is protected !!