Cluj, 12 cazuri confirmate cu Omicron. Șeful DSP Cluj: „Este clar, transmiterea este crescută, oamenii s-au și relaxat”

Updated on ianuarie 11, 2022 Județul Cluj este primul din țară care a revenit în zona roșie COVID. Județul Cluj a intrat în scenariul roșu, având luni rata de incidență COVID de 3,44 cazuri la mie, față de 2,85 în urmă cu o zi. Este primul județ care intră în scenariul roșu în valul 5.

Avem la ora actuală 12 cazuri confirmate cu Omicron, din probele trimise pentru secvențiere, ceea ce arată că noua tulpină deja circulă. Este clar, transmiterea este crescută, oamenii s-au și relaxat – ceea ce era de așteptat având în vedere că de doi ani suntem în tensiune.Cluj, 12 cazuri confirmate cu Omicron. Șeful DSP Cluj: „Este clar, transmiterea este crescută, oamenii s-au și relaxat” 1

Au avut loc întâlniri, oamenii au lăsat garda jos, plus că avem un procent, totuși, de 39% de nevaccinați, prin urmare avem această creștere ”, a declarat directorul DSP Cluj, dr. Mihai Moisescu, pentru Ziua de Cluj.

 

În ceea ce privește Cluj-Napoca, Moisescu spune că numărul mare de infectări este explicabil având în vedere dinamismul orașului.

Este o activitate intensă aici. Să nu uităm că sunt multe facultăți, s-au reluat cursurile – studenții sunt prezenți, e un centru civic dinamic, și asta ne bucură, dar orice înseamnă dinamism în dezvoltarea unei comunități înseamnă și o circulație bogată, contacte nenumărate“, a explicat medicul.

Șeful DSP Cluj spune că, deocamdată, creșterea este una lentă, însă un număr mare de cazuri poate veni și cu un număr mare de spitalizări.

Momentan, această recrudencență a cazurilor nu se reflectă în cazuistica din spital. Este o creștere și în spital, însă este mult mai lentă. Bineînțeles, asta nu înseamnă că trebuie să ignorăm măsurile. Chiar dacă, din datele de până acum, această variantă pare mai blândă, totuși, fiind numărul mare de cazuri pot apărea multe cazuri care să necesite spitalizare – nu-i indiferent dacă din 100 fac forme care necesită spitalizare 20 sau din 1.000 o să fie 100 și crește presiunea pe spitale”.

Ministrul Sănătăţii: În România, Omicron se va transmite comunitar în cel mult două săptămâni

Omicron se va transmite comunitar în cel mult două săptămâni. Încă nu e preponderent acum în România, iar el iese şi la teste rapide”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, citat de hotnews.

El a spus că, din estimările specialiștilor, în vârful valului cinci al pandemiei ar putea fi aproximativ un milion de cazuri, iar problema ar putea fi o eventuală blocare a sistemului medical.

error: Content is protected !!