Siegfried Mureșan: Metroul de la Cluj e finanțat prin PNRR, dar tranșele de bani vin din 6 în 6 luni numai dacă se ating obiectivele asumate

Updated on noiembrie 25, 2021 Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan spune că metroul din Cluj e susținut de PNRR, dar tranșele de bani vin din 6 în 6 luni numai dacă se ating obiectivele asumate.

Metroul este susținut financiar cu bani europeni prin Planul național de redresare și reziliență (PNRR) al României. Până acum, metroului i s-au acordat peste 300 de milioane de euro prin PNRR.

Siegfried Mureșan: Metroul de la Cluj e finanțat prin PNRR, dar tranșele de bani vin din 6 în 6 luni numai dacă se ating obiectivele asumate 1

Până în acest moment, după negoceri îndelungate, au fost aprobate 22 de planuri PNRR. 4 sunt încă neaprobate, iar Olanda nici măcar nu şi-a depus planul. Fiecare plan este aprobat după o foaie foarte clară de parcurs. Nu poţi, după ce ai ajuns la litera Z, să te întorci la litera A.

România îşi va primi în următoarele săptămâni prefinanţarea de 13%, aproximativ 3,8 miliarde de euro. Există în regulamentul european o prevedere prin care anumite aspecte ale PNRR pot fi renegociate, dar numai pe criterii obiective, dar asta nu înseamnă criterii politice, nu înseamnă formarea unui nou guvern.

Chiar Comisia Europeană a spus că PNRR este planul României, nu planul guvernului României. Criterii obiective înseamnă: dacă pe durata implementării Planului concluzionăm că unele obiective nu pot fi făcute, că în anumite domenii fondurile nu pot fi absorbite, atunci se poate avea în vedere o ajustare a PNRR, dar nu o renegociere concretă.

Atenţie! O ajustare la lucruri mici, de detaliu, nu o schimbare completă de filosofie. Deci se pot face mici modificări, pe criterii obiective, însă cu siguranţă nu pe criterii politice, cu siguranţă nu înainte de începerea implementării efective a Planului şi cu siguranţă nu la capitolul reforme. Fiecare guvern şi-a asumat obiective de etapă.

Dacă nu îndeplineşti acele obiective, nu poţi primi tranşele de bani programate din 6 în 6 luni. Aşadar, pentru reformele asumate nu există spaţiu de negociere. Legislaţia europeană prevede ca fiecare investiţie din PNRR să fie începută până la 31 decembrie 2023 şi finalizată până la 31 decembrie 2026. La finalul anului 2026, legea europeană expiră, deci, ulterior, Comisia Europeană nici dacă ar vrea, nu ne-ar mai putea plăti, pentru că nu mai are bază legală. În concluzie, spaţiul de renegociere este extrem de mic”, a declaratat Siegfried Mureşan pentru news.ro.

error: Content is protected !!