Cluj: Astăzi începe TIFF. Tudor Giurgiu spune ce e de văzut musai la festival

Updated on iulie 23, 2021 A 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania începe astăzi. Cu această ocazie, Tudor Giurgiu, președintele festivalului, a oferit câteva recomandări.

„Azi începe TIFF. A 20-a oară, cea mai intensă și plină de neprevăzut rutină din an. Și, pentru că mulți prieteni mă întreabă ce e de văzut musai la festival, am și eu lista mea de favorite.

Cluj: Astăzi începe TIFF. Tudor Giurgiu spune ce e de văzut musai la festival 1

– Filmele românești în premieră care se vor prezenta la cinema-ul în aer liber de la USAMV, un loc fabulos pentru proiecții. Toate merită full house.

– Cineconcertul INFERNUL, pe muzica italienilor de la Edison Studio, muzicieni fabuloși, premiați cu premiul Ars Electronica.
– Noaptea regilor – o Șeherezadă modernă care se întâmplă într-o închisoare de mare risc.
– New Order al lui Michel Franco, Marele Premiu al Juriului de la Veneția 2020. Un film-bombă!

– Filmul și masterclassul lui Szabo Istvan, probabil unul din invitații cei mai importanți ai TIFFului din acești 20 de ani. O legendă vie.

– The World to Come cu Vanessa Kirby (actrița momentului), Casey Affleck, filmat în România, de-abia aștept să îl văd!

– Trupa islandeză MUM, pe care am văzut-o întîi în Reykjavik și mi-a plăcut tare. Vine la Bonțida, la Castelul Banffy, cu un cineconcert care sunt convins că va ieși tare de tot.

– Căutătorul de vânt, debutul lui Mihai Sofronea, un film sensibil și emoționant în care joacă Dan Bordeianu, Adrian Titieni și Olimpia Melinte

– Întregalde, filmul lui Radu Muntean prezentat la Cannes. Pentru Tiffarii care au prins începuturile festivalului, Radu a regizat primele spoturi TIFF, unele absolut geniale (Vasluianu în parodia cu ciobani la Brokeback Mountain sau spotul cu țărăncuța a cărei fustă e luată de vânt pe Cetățuie precum lui M. Monroe & multe altele)

– Tina, despre viața și cariera Tinei Turner. O super-diva!
– Nebunia de film spaniol “Baby”, o bizarerie care nu trebuie ratată. Nu e pentru tinerele mame.
– România sălbatică, pentru că e un miracol de film. Făcut cu pasiune, practic din nimic, fără ajutor de la stat iar rezultatul e absolut fabulos.
– Toate filmele lui Eric Rohmer din retrospectiva pe care i-o dedicăm.

– Primul episod din serialul rusesc Six Empty Seats – următoarele se pot vedea din august, după TIFF, pe TIFF Unlimited.
– Petite Maman, o bijuterie de film regizată de Celine Sciamma, cu două fetițe incredibile

– Szindbad, unul din cele mai bune filme maghiare ever, l-am văzut întîi acum vreo 20 de ani, e tare de tot.
Succes la găsit bilete și hai la film!”, a transmis Tudor Giurgiu.

Vineri, 23 iulie, de la ora 21, în Piața Unirii din Cluj-Napoca are loc proiecția filmului spaniol „Dineu cu vecinii de sus”, care marchează debutul TIFF 20. Simultan, pentru prima oară în istoria festivalului, filmul va rula în alte 19 localități din Ardeal și la Iași. Organizatorii au ales această deschidere neobișnuită pentru a celebra 20 de ediții.

error: Content is protected !!