Emil Boc, despre răspunsul Ministerului Sănătății în privința ratei de incidență: „Ministerului Sănătăţii ne-a spus: e bine ce faceţi, suferiţi, dar asta e viaţa. Eu nu accept o astfel de fatalitate”

Primarul Emil Boc i-a răspuns secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii în privința schimbării modului în care se calculează rata infectării.

Edilul susține în continuare schimbarea modului de calcul al ratei de infectare și spune că experții de la CNSU distrug economia orașului.

Emil Boc, despre răspunsul Ministerului Sănătății în privința ratei de incidență: „Ministerului Sănătăţii ne-a spus: e bine ce faceţi, suferiţi, dar asta e viaţa. Eu nu accept o astfel de fatalitate” 1

“Ne-am lovit ca de un zid până în aceste momente de experţii din Comitetul Naţional de Situaţii de Urenţă şi de la Ministerul Sănătăţii, am văzut şi răspunsul al secretatrului de stat de la Ministerului Sănătăţii, care a fost: e bine ce faceţi, suferiţi, dar asta e viaţa.

Eu nu accept o astfel de fatalitate şi voi încerca în continuare să senzibilizăm factorii de decizie că ceva trebuie făcut.

Nu pot să îi condamn pe oamneii care fac lucruri bune, închizându-le economia, falimentând afacerile şi punându-le în pericol viitorul, în cazul elevilor. În viitorul apropiat, nu sunt în măsură să vă dau alte veşti”, a declarat Emil Boc, potrivit Ziua de Cluj.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovam, a declarat ieri la Digi24 că nu va fi schimbată modalitatea de calcul.

„Eu aș pune altfel problema: faptul că în cele trei județe se testează mai mult este, de fapt, un exemplu de grijă suplimentară față de populația de acolo, pentru că este dorința de a vedea pe ce date stai, și nu de a ascunde printr-o netestare corespunzătoare ceea ce se întâmplă de fapt în realitate.

Este un lucru bun că testează și că știu mai corect ce se întâmplă în județele respective, iar faptul că sunt nevoiți să închidă clase sau școli sau activitatea restaurantelor este un motiv de grijă pentru populație, pentru că prin astfel de măsuri, pe care le vedem aplicate la nivel mai mic sau mai mare în toată lumea, se poate obține o scădere și o domolire, practic, a procesului epidemic”, a explicat secretarul de stat.

„Statistic, nu e corect să facem așa ceva (să fie luate în calcul și numărul de teste efectuate, n. red.), pentru că de fapt ne interesează procentul de teste pozitive. Acolo e important și numărul total, dar numărul îl știm cu toții și dacă sunt 200 de teste pozitive sau 300, nu avem siguranța că în populație sunt doar atâtea. Nu ar fi corect să modificăm rata de incidență care să se aplice acestor județe.

Din contră, ceea ce trebuie să facem – și iarăși este un proiect la care lucrăm și sper să se definitiveze cât mai repede – ar fi să se crească accesul populației pentru testare, pentru că e important să testăm, e important să raportăm ce avem pozitiv, pentru că atunci putem trage niște concluzii corecte”, a arătat Moldovan.