Spitalul Pediatric Monobloc din Cluj Napoca va avea 510 paturi pentru spitalizare continuă, la care se vor adăuga alte 50 de paturi pentru spitalizarea de zi și, respectiv, 65 de paturi pentru însoțitori

Consiliul Județean Cluj a recepționat studiul care indică structura optimă a viitorului Spital Pediatric Monobloc, respectiv modul de organizare a serviciilor medicale ce vor fi oferite.

Studiul a vizat, în principal, identificarea necesarului de paturi, definirea circuitelor și a cerințelor privind organizarea lor, gruparea funcțiunilor, tipurile de finisaje necesare, etc.

Spitalul Pediatric Monobloc din Cluj Napoca va avea 510 paturi pentru spitalizare continuă, la care se vor adăuga alte 50 de paturi pentru spitalizarea de zi și, respectiv, 65 de paturi pentru însoțitori 1

“𝘌𝘴𝘵𝘦 𝘶𝘯 𝘴𝘵𝘶𝘥𝘪𝘶 𝘦𝘹𝘵𝘳𝘦𝘮 𝘥𝘦 𝘪𝘮𝘱𝘰𝘳𝘵𝘢𝘯𝘵, 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘯𝘦 𝘪𝘯𝘥𝘪𝘤𝘢 𝘮𝘰𝘥𝘶𝘭 𝘪𝘯 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘵𝘳𝘦𝘣𝘶𝘪𝘦 𝘰𝘳𝘨𝘢𝘯𝘪𝘻𝘢𝘵 𝘚𝘱𝘪𝘵𝘢𝘭𝘶𝘭 𝘗𝘦𝘥𝘪𝘢𝘵𝘳𝘪𝘤 𝘔𝘰𝘯𝘰𝘣𝘭𝘰𝘤 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘢 𝘴𝘢𝘵𝘪𝘴𝘧𝘢𝘤𝘦 𝘤𝘢𝘵 𝘮𝘢𝘪 𝘣𝘪𝘯𝘦 𝘯𝘦𝘷𝘰𝘪𝘭𝘦 𝘮𝘪𝘤𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘱𝘢𝘤𝘪𝘦𝘯𝘵𝘪 𝘴𝘪 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘢 𝘤𝘰𝘳𝘦𝘴𝘱𝘶𝘯𝘥𝘦 𝘤𝘦𝘭𝘰𝘳 𝘮𝘢𝘪 𝘦𝘹𝘪𝘨𝘦𝘯𝘵𝘦 𝘴𝘵𝘢𝘯𝘥𝘢𝘳𝘥𝘦 𝘪𝘯 𝘥𝘰𝘮𝘦𝘯𝘪𝘶. 𝘊𝘶 𝘴𝘪𝘨𝘶𝘳𝘢𝘯𝘵𝘢, 𝘷𝘢 𝘧𝘪 𝘤𝘦𝘭 𝘮𝘢𝘪 𝘮𝘰𝘥𝘦𝘳𝘯 𝘴𝘱𝘪𝘵𝘢𝘭 𝘥𝘦 𝘢𝘤𝘦𝘴𝘵 𝘵𝘪𝘱 𝘥𝘪𝘯 𝘙𝘰𝘮â𝘯𝘪𝘢 𝘴𝘪 𝘷𝘢 𝘥𝘦𝘴𝘦𝘳𝘷𝘪 𝘫𝘶𝘥𝘦𝘵𝘶𝘭 𝘊𝘭𝘶𝘫 𝘴𝘪 𝘪𝘯𝘵𝘳𝘦𝘢𝘨𝘢 𝘳𝘦𝘨𝘪𝘶𝘯𝘦 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘧𝘰𝘢𝘳𝘵𝘦 𝘮𝘶𝘭𝘵 𝘵𝘪𝘮𝘱”, a declarat Alin Tișe.

Astfel, Spitalul Pediatric Monobloc va avea nu mai puțin de 510 paturi pentru spitalizare continuă, la care se vor adăuga alte 50 de paturi pentru spitalizarea de zi și, respectiv, 65 de paturi pentru însoțitori.

De asemenea, oferta de servicii medicale va crește și ea, spitalul urmând să devină o alternativă viabilă pentru pacienții care, în prezent, se adresează altor spitale de profil renumite din România și străinătate. Totodată, se va pune accentul pe îmbunătățirea experienței la internare a copiilor și însoțitorilor lor, prin reducerea stresului provocat de o astfel de procedură medicală, neplăcută pentru cei mici.

Nu în ultimul rând, printre funcțiunile anexe propuse în incinta noului spital cu profil regional se numără construirea unei creșe/grădinițe, amenajarea unor trasee de plimbare și spații de joacă, magazine de jucării, etc.

Având în vedere faptul că media anuală a externărilor se situează în jurul valorii de 24.000, experții care au întocmit studiul estimează o creștere a adresabilității viitorului spital pediatric, atât ca urmare a diversificării gamei de servicii medicale oferite și a creșterii gradului de confort și siguranță pentru pacienți și aparținători, cât și a reducerii barierelor în accesarea acestor servicii, precum costul ridicat, distanța prea mare, lipsa timpului, liste de așteptare prea lungi, etc.

Pentru a putea fi previzionată modalitatea cea mai eficientă de organizare a viitorului spital, studiul a pornit de la situația actuală și cea prexistentă. Prin intermediul unei cercetări extrem de complexe a fost evaluată structura actualului Spital Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, vizată fiind o perioadă de patru ani, respectiv 2015-2019. Au fost, astfel, analizați cei mai importanți indicatori de utilizare eficientă a serviciilor de pediatrie oferite, precum durata medie de spitalizare, rata de utilizare a paturilor sau complexitatea cazurilor spitalizate.

Au fost, totodată, analizate în detaliu oferta de servicii medicale din sfera pediatrică din întreaga regiune, prognoza demografică, frecvența categoriilor și a grupelor de diagnostic, precum și nevoile anticipate de servicii de sănătate.