Globuri pictate manual într-o fabrică din Cluj împodobesc brazii de la Vatican și Casa Albă

Globurile realizate la o fabrică din Cluj Napoca au ajuns la târguri de Crăciun din Europa și Statele Unite.

De-a lungul timpului, globurile pictate manual au împodobit brazi de la Vatican, Strasbourg, New York iar câteva au ajuns chiar la Casa Albă.

Globuri pictate manual într-o fabrică din Cluj împodobesc brazii de la Vatican și Casa Albă 1

În fabrica de la Cluj se munceşte tot timpul anului. În toiul verii, când mulţi suntem cu gândul la litoral, globurile sunt suflate din sticlă şi sunt pictate, pentru ca mai apoi să fie expediate peste Ocean. Un glob costă între 2 şi 13 dolari, în funcţie de mărime şi model, scrie observatornews.ro.

Pandemia a afectat şi această industrie. În lipsa târgurilor de Crăciun din marile orașe ale lumii, comenzile sunt mult mai mici. Dacă până acum din fabrică plecau anual 400.000 de globuri, anul acesta vânzarea a scăzut cu până la 35%.

Mihaela Turcu, administrator fabrica globuri: “Un an extrem de dificil, noi am lucrat din ianuarie până acum, dar clienții noștri de bază din America au fost foarte afectați de criză COVID, sunt comenzi care nu au mai apucat să plece, au rămas aici, nu au mai ajuns în magazinele de acolo”.

În lipsa comenzilor de peste Ocean, a crescut producţia către ţari europene, dar criza tot se simte. Din păcate însă, chiar daca sunt lucrate manual, în prea puţine magazine din ţara noastră găsim globurile făcute la Cluj, pentru că mulţi le aleg pe cele ieftine, produse în China.