Revoltă la Filarmonica Cluj. Fost staroste la nunţi, numit director. Dirijor celebru: „E o crimă culturală”

Updated on octombrie 30, 2020 Gabriel Bebeşelea, dirijorul principal al Filarmonicii din Cluj, a transmis o scrisoare deschisă în care acuză Consiliul Județean că au pus la conducerea instituției „un personaj obscur”.

Cătălin Nistor, membru al corului şi fost staroste la nunţi, a fost desemnat, în urmă cu câteva zile, director interimar al Filarmonicii după moartea regretatului Marius Tabacu, scrie adevarul.ro.

Revoltă la Filarmonica Cluj. Fost staroste la nunţi, numit director. Dirijor celebru: „E o crimă culturală” 1

„Nu mă ascund după deget – numirea directorului interimar al Filarmonicii de Stat “Transilvania” a venit ca o ofensă adusă oricărui muzician onest şi cinstit care şi-a dedicat viaţa pentru această artă şi această instituţie.

E o crimă culturală să normalizez prin tăcere o astfel de numire”, a susţinut Bebeşelea într-o scrisoare deschisă adresată autorităţilor.

În continuare, dirijorul îşi motivează criticile: „După un director care a tradus tomuri întregi din trei limbi străine, e inacceptabilă numirea unuia care pare să aibă dificultăţi de exprimare elocventă. Dar ce are asta cu conducerea unei instituţii de cultură? Absolut totul!

Cum se poate ca un astfel de personaj obscur să devină peste noapte şi pe nepusă masă imaginea unei instituţii în care mai bine de 100 dintre subalternii săi au studii aprofundate şi competenţe deja dovedite, inclusiv în managementul cultural?”

Bebeşelea mai susţine despre noul director interimar că „nu stăpâneşte limba română”, iar „lipsa sa de studii e vizibilă din primele două cuvinte rostite sau scrise”.

Directorul interimar Cătălin Nistor, absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, este membru al Corului Filarmonicii de Stat Transilvania, dar este mai cunoscut clujenilor din poziţia sa de staroste care cântă la nunţi.

Consiliul Judeţean Cluj a răspuns scrisorii devastatoare a dirijorului arătând că Nistor este numit interimar şi, în cel mai scurt timp, se va organiza concurs.

error: Content is protected !!