Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, despre cele 23 de teste ‘fals-pozitive’ de la CFR Cluj: ‘Se poate întâmpla’

(Last Updated On: July 29, 2020)

Ministrul Sănătății a comentat situația de la CFR Cluj, acolo unde 23 de persoane testate au ieșit fals pozitiv. Nelu Tătaru spune că e pot întâlni situaţii în care rezultatele unei serii de teste PCR pentru depistarea noului coronavirus să fie false.

“Lucrându-se în serie, există şi o probabilitate ca aceste teste să fie toate la fel, negative sau pozitive. Rezultatul unui test ţine foarte mult de aparat, de reactivi, de partea umană care lucrează.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, despre cele 23 de teste 'fals-pozitive' de la CFR Cluj: 'Se poate întâmpla' 1

Dacă reactivii nu au fost de o anumită calitate, putem să ne aşteptăm la acest rezultat, mai ales că erau la toate testele care s-au făcut, fals pozitive, prima dată şi negative, a doua oară. Fiecare punct de lucru îşi achiziţionează, în funcţie de aparatul pe care îl are, şi reactivii, şi testele. (n.r. – întrebat dacă nu i se pare ciudată situaţia de la CFR Cluj) Se poate întâmpla.

Eu prefer, ca profesionist, să judec un caz sau un rezultat într-un context clinic şi să repet acel test de câte ori e nevoie. Un test la un pacient infectat, care luat în prima sau a doua zi poate fi negativ, dar dacă îl iau după două, trei zile sau a cincea, a şasea zi, cât este perioada maximă de reflecţie, să fie pozitiv”, a declarat Tătaru, citat de stiripesurse.ro.

CFR Cluj susţine, într-un comunicat, că toate testele efectuate la o clinică privată, care au arătat iniţial că 23 de persoane din club sunt purtătoare ale virusului Sars-CoV-2, au fost “fals-pozitive”.