Cluj vs București. Expert Banca Mondială: “Am estimat că peste 100.000 de români și-ar dori să se mute la Cluj, dacă ar avea și această posibilitate (…) Avem cele mai bune universități din România”

Updated on iulie 10, 2020 Marius Cristea, expert al Băncii Mondiale, a prezentat mai multe date, în cadrul dezbaterii pentru realizarea Stategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030, în care arată că orașul Cluj Napoca este, în multe privințe, mai bine dezvoltat decât Bucureștiul.

Potrivit lui Cristea, citat de newsweek.ro, Clujul se află pe locul I în țară la:

Cluj vs București. Expert Banca Mondială: "Am estimat că peste 100.000 de români și-ar dori să se mute la Cluj, dacă ar avea și această posibilitate (...) Avem cele mai bune universități din România" 1
(Foto Facebook Municipiul Cluj Napoca)

– promovabilitatea la Evaluarea Națională și Bacalaureat

– speranță de viață în rândul orașelor cu peste 100.000 de locuitori

– la densitatea antreprenorială, adică numărul de firme la 100 de locuitori. Clujul are zece firme la 100 de locuitori.

– Clujul are cea mai rapidă creștere a numărului de salariați dintre toate orașele mari din România. Bucureștiul are o creștere de 7%, Brașov, creștere de 11% față de anul 2009, Cluj – 33%. La fiecare trei locuri de muncă, s-a mai creat unul în ultimii zece ani.

– locul I la implicarea cetățenilor în procesul decizional

În ceea ce privește nivelul salariilor, Clujul este imediat după București, media fiind la 10-12% sub Capitală.

„Am estimat atunci că peste 100.000 de români și-ar dori să se mute la Cluj, dacă ar avea și această posibilitate (…) Avem cele mai bune universități din România, universitatea cu cel mai mare număr de studenți și cu cea mai bună poziționare în topurile internaționale. Am calculat Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la nivelul fiecărui oraș. Municipiul în sine se află undeva la 150% din media Uniunii Europene, aproximativ la același nivel ca și Capitala“, a mai spus expertul Băncii Mondiale.

Până acum, 30 de orașe au luat modelul bugetării participative inițiat de Cluj-Napoca.

error: Content is protected !!