(Video) 5 Rețete de varză a la Cluj, cele mai căutate online

Updated on iunie 4, 2020 Cu siguranță unul dintre cele mai celebre preparate ardelenești, Varză a la Cluj este mâncarea preferată a multor pasionați de gastronomie. Răspândirea mâncării la nivelul întregii țări a dus și la diversificarea modalității de preparare.

Rețeta de varză a la Cluj are acum multe forme care includ: varză a la Cluj de post, varză a la Cluj tradițională sau varză a la Cluj dietetică.

varză a la Cluj

Varză a la Cluj în Istorie

Varza a fost indispensabilă de pe mesele ardelenilor din secolele XVI și XVII. De altfel, varza era atât de populară în rândul ardelenilor, de toate categoriile sociale, încât unii nobili spuneau că varza este „blazonul Transilvaniei“, spune istoricul clujean Lukács József pentru adevarul.ro.

Acesta publicat un studiu despre Prima carte de bucate tipărită pe teritoriul României de astăzi. Cartea a apărut în 1695 și includea, printre altele, și o rețetă pentru varza a la Cluj.

„Se ia o frumoasă varză murată, care se mărunţeşte frumos, subţire. Între timp, împreună cu varza, se pune la foc mic, într-o oală, o găină grasă au o jumătate de găscă grasă cu slănină: se presară piper peste ea şi se fierbe bine: se toarnă şi vin atâta cât trebuie, ca să aibă gust mai bun; când se serveşte, se piperează din nou“, scria în rețeta din cartea de bucate din secolul al XVII-lea.

Varza era cultivată în grădinile de legume ale oamenilor de rând, ale mănăstirilor, conacelor, castelelor, dar şi în aşa-numitele „grădini de varză“. Se consuma mai puţin în lunile iulie şi august din cauza celorlalte legume. La Cluj, varză au mâncat şi solii polonezi veniţi în 1595, dar şi fiul lui Mihai Viteazu în 24 octombrie 1600.

Rețete varză a la Cluj

Rețetele de varză a la Cluj s-au diversificat în ultima perioadă, iar fiecare are acum o metodă diferită de a prepara mâncarea.

Iată 5 din cele mai căutate rețete de pe Youtube:

Varză a la Cluj – RețetaVideo:

Ingrediente:

-o varza murata medie, dar puteti sa folositi si varza proaspata
-600 g de carne tocata, amestec porc si vita
-200 g de carnati afumati, taiati in rondele subtiri
-200 g de orez bine spalat
-2 cepe, curatate si spalate
-600 ml de suc de rosii sau bullion
-400 g de smantana
-6 linguri cu ulei
-o legatura de marar, spalat
-2 lingurite cu cimbru uscat
-o lingurita cu boia de ardei
-sare
-piper proaspat macinat
-500 ml de apa

Vezi video cu prepararea rețetei:

Varză a la Cluj – GatesteUsor:

Ingrediente:

-varza – 1 bucata, dulce, taiata fideluta, 1,5 kg
-carne tocata – 800 grame, amestec vita cu porc
-orez – 150 grame
-smantana – 200 grame
-ceapa – 1 bucata
-ulei de masline – 100 ml
-sare grunjoasa – 1 lingurita
-cimbru – 1 lingurita, uscat
-sare – 1 lingurita
-piper – dupa gust

Vezi video cu prepararea rețetei:

Varză a la Cluj – Bucataras TV:

Ingrediente:

Pentru stratul de varza:

1,5 kg varza murata
50 ml ulei de floarea soarelui
2 lingurite cimbru uscat
1 lingurita chimen macinat sau seminte, dupa plac
2 frunze de dafin
1 lingurita piper macinat
2 lingurite boia dulce
Pentru stratul de orez:

200 g orez
1 L de apa rece
1 lingurita de sare
2 cepe
Pentru stratul de carne tocata:

1 kg carne tocata de porc sau amestec cu vita, dupa plac
2 cepe
putin ulei
sare si piper dupa gust
2 lingurite boia dulce sau mai iute, dupa plac
Pentru servit:

3 linguri suc de rosii si smantana grasa
ardei iute murat
paine taraneasca

Vezi video cu prepararea rețetei:

Varză a la Cluj – Idealika Studio:

Ingrediente:

-1 varză mare
-800 g carne tocată amestec de vită și porc
-1 cana de apa cu orez
-400 ml suc de roșii
-2 cepe
-1 lingura cu boia dulce
-cimbru
-sare
-piper măcinat
-3 linguri cu untura (sau ulei)
-1 carnat afumat

Vezi video cu prepararea rețetei:

Varză a la Cluj – Bucatarul Trăsnit:

Ingrediente:

-1 varză murată medie
-600 grame carne tocată
-2 cepe
-condimente: boia dulce, mărar, condimente pentru carne tocata
-200 grame orez
-bulion
-smântână

Vezi video cu prepararea rețetei:

Care ți se pare cea mai gustoasă rețetă?

error: Content is protected !!