Felicitări! Primul ventilator inventat de ingineri din Cluj și Mureș pentru insuficiență respiratorie, testat cu succes

Updated on mai 29, 2020 Primul ventilator românesc pentru insuficiență respiratorie, proiectat de o echipă de ingineri din Târgu Mureș și Cluj-Napoca, a trecut primul lot de teste pe animale de laborator de talie medie, în Centrul de Simulare şi Abilităţi Practice a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMFST) “George Emil Palade”.

Ideea proiectului pentru acest ventilator pulmonar românesc a încolţit în mintea antreprenorului din Târgu Mureş, Răzvan Corneliu Popa, care a constatat că mulţi dintre cei care şi-au pierdut viaţa din cauza noului coronavirus au decedat din cauza lipsei se oxigen, scrie agerpres.ro.

Felicitări! Primul ventilator inventat de ingineri din Cluj și Mureș pentru insuficiență respiratorie, testat cu succes 1

Am auzit că avem pacienţi care mor din lipsă de oxigen şi am încercat să ne dăm seama cum putem face ca oxigenul pe care îl furnizăm serviciilor de ambulanţă şi spitalelor să ajungă direct la pacient. Ne-am dat seama că există o lipsă de astfel de echipamente pe piaţă şi am iniţiat o discuţie cu un un prieten de-al meu, inginer, şi am constituit rapid un grup de lucru, pentru a pune bazele acestui proiect.

Proiectul a căpătat repede contur, a căpătat sens, grupul de lucru s-a dovedit a fi extrem de eficient şi imediat am reuşit să obţinem trei variante de ventilator mecanic, pe care le-am comparat între ele şi am ales una dintre acestea. La scurt timp după ce am început să producem prima variantă, ne-am dat seama că nu funcţiona la modul la care ne doream şi am renunţat la ea, încercând varianta a doua.

Cum se întâmplă adesea în cercetare, nici aceasta nu s-a ridicat la parametrii pe care i-am dorit şi ne-am îndreptat spre o a treia variantă, cu care ne-am prezentat în faţa comisiei de omologare, a primit aviz pozitiv şi va fi testată pe pacienţi umani”, a declarat Răzvan Corneliu Popa.

error: Content is protected !!