Curtea de Apel Cluj: – Date de contact; Info Dosar; Fisa Dosar

Updated on mai 27, 2020 Curtea de Apel Cluj funcționează în Palatul Justiției Cluj, clădire aparținând Ministerului Justiției, construită pentru această activitate în anii 1898–190, o clădire cu o valoare arhitecturală deosebită, un monument arhitectural istoric.

Raza de activitate a Curţii de Apel Cluj cuprinde 4 judeţe: Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Sălaj, acoperind 22.197 km2 cu 1.842,7 mii locuitori.

curtea de apel cluj

În fiecare reşedinţă de judeţ funcţionează câte un tribunal cu competenţă generală şi la Cluj-Napoca funcţionează Tribunalul Comercial având competenţă specială.

În prezent, Curtea de Apel Cluj are trei săli de conferințe, una pentru fiecare secție și mai multe birouri pentru activitățile judecătorilor și ale personalului de sprijin specializat.

Informații Utile – Curtea de Apel Cluj

Adresa: Piaţa Ştefan cel Mare, nr. 1, Cluj-Napoca
Program:  -Luni – Vineri: 08:00 – 16:00
                 -Sâmbătă – Duminică: Închis

Adresa web: curteadeapelcluj.ro

Curtea de Apel Cluj a lansat serviciul Info Dosar.

Astfel, căutând numărul dosarului, puteți obține informații legate de traseul dosarului (toate instanțele în care este înregistrat cazul), data înregistrării, subiectul, stadiul procedurii, termenul și soluția. Fiecare instanță are o descriere detaliată.

La o căutare cu un număr de dosar normal (ex. 123/211/2009) vor fi afişate şi dosarele versionate (cele cu steluță, ex. 123/211/2009*) şi dosarele asociate (cele care conțin litera a, ex. 123/211/2009/a1). Alegeți dosarul de la ce instanță doriți şi se vor afişa informații generale despre dosar (data înregistrării în instanță, obiectul dosarului şi stadiul procesual) şi informații despre termenele de la dosar (data termen, soluție şi detalii soluție).

Curtea de Apel Cluj a lansat serviciul Fișă Dosar.

În urma căutării primiţi ca rezultat o fişă de dosar care conţine toate instanţele, din raza Curţii de Apel Cluj, unde a fost înregistrat dosarul cu numărul căutat şi detaliat pe fiecare instanţă informaţii generale despre dosar (data înregistrării în instanţă, obiectul dosarului şi stadiul procesual) şi informaţii despre termenele de la dosar (data termen, soluţie şi detalii soluţie).

Fişa de dosar afişată nu va conţine şi dosarele versionate (cele cu steluţă 123/211/2009*) şi dosarele asociate (cele care conţin litera a, ex. 123/211/2009/a1). Pentru a avea o fişă cu aceste dosare trebuie să căutaţi dosarul versionat sau asociat dorit (introduceţi numărul de dosar cu * sau cu a1).

Instanțele arondate Curții de Apel Cluj

Curtea de Apel Cluj a fost înființată în conformitate cu Legea maghiară nr. 1. XXV din 1890, odată cu cele din Oradea Mare, Târgu Mureș și Timișoara.Inițial, acesta avea șapte instanțe în domeniul său de activitate, respectiv instanțele din Alba Iulia, Bisteria, Cluj, Deje, Deva, Sibiu și Turda.

După ce Transilvania și România s-au unit, Curtea de Apel Cluj a funcționat, până în 1924, în conformitate cu prevederile normative ale Consiliului Dirigenti, iar din 1924, în baza legii din 25 iunie 1924 privind Organizare Judecătorească a Regatului Român. Conform acestei legi, Curtea de Apel Cluj includea în jurisdicția sa instanțe din 6 județe: județul Alba (al doilea război mondial), județul Cluj (al doilea război mondial), județul Hunedoara (Al Doilea Război Mondial), județul Nasud, județul Summers și județul Turda.

Curtea de Apel Cluj și instanțele sale funcționează în prezent conform Legii nr. 16. 304/2004 privind organizațiile judiciare. Zona activă a Curții de Apel Cluj este formată din 4 județe: Cluj, Bistrica-Năsăud, Maramureș și Sălaj, care acoperă o suprafață de 22.197 kilometri pătrați și are 1.842,7 mii locuitori. În fiecare reşedinţă de judeţ funcţionează câte un tribunal cu competenţă generală, iar în Cluj-Napoca funcţionează, pe lângă Tribunalul Cluj, şi Tribunalul Specializat Cluj, acesta din urmă având în competenţă soluţionarea litigiilor dintre profesionişti. În cadrul judeţelor sunt organizate judecătorii.

Clădirea Curții de Apel Cluj

În prezent, Curtea de Apel Cluj operează în Palatul Justiției, care este o clădire deținută de Ministerul Justiției și a fost construită între 1898 și 1902 pentru această activitate.

Clădirea este situată în centrul vechi al municipalității, pe fosta stradă Regele Carol al II-lea (acum Dorobantilor, numărul 1). 2-4.

Curtea de Apel Cluj: - Date de contact; Info Dosar; Fisa Dosar 1

Clădirea este reprezentativă pentru arhitectura de la începutul secolului XX. A fost construit într-un stil eclectic. Fațada nordică este pretențioasă, iar intrarea (ce constituie accesul în Tribunalul Cluj) are un pridvor format din patru coloane dorice care susțin balconul de la primul etaj.

Frizele au motive vegetale încărcate, console, ghirlande, volute şi chiar figuri în rondo-bosso realizate iniţial în întregime din teracotă.Arcele de peste ferestre şi cornişele cuprind şi figuri umane; ancadramentele ferestrelor şi solbancurile prezintă elemente sculptate în piatră.

Clădirea este adaptată funcţiunii, ca ansamblu constructiv are o formă patrulateră neregulată și 13 curți interioare pentru a asigura iluminarea și ventilația coridorului. Cele două intrări sunt conectate la restul clădirii prin scări imense cu trepte de piatră și balustrade din fier forjat.

Competențele Curții de Apel Cluj

În materie civilă, litigii cu profesioniştii, contencios administrativ şi fiscal curtea de apel judecă:

1. în primă instanţă, procesele şi cererile în materie de contencios administrativ privind actele autorităţilor şi instituţiilor centrale;
2. ca instanţe de apel, apelurile declarate împotriva hotărârilor pronunţate de tribunale în primă instanţă;
3. ca instanţe de recurs, recursurile declarate împotriva hotărârilor pronunţate de tribunale în apel sau împotriva hotărârilor pronunţate în primă instanţă de tribunale, care, potrivit legii, nu sunt supuse apelului, precum şi în orice alte cazuri expres prevăzute de lege;
4. în orice alte materii date prin lege în competenţa lor.

În materie penală, după intrarea în vigoare a Noului Cod de procedură penală, curtea de apel judecă:

1.judecă în primă instanţă:

a)infracţiunile prevăzute de Codul penal la art. 394-397, 399-412 şi 438-445;
b)infracţiunile privind securitatea naţională a României, prevăzute în legi speciale;
c)infracţiunile săvârşite de judecătorii de la judecătorii, tribunale şi de procurorii de la parchetele care funcţionează pe lângă aceste instanţe;

d)infracţiunile săvârşite de avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, de controlorii financiari ai Curţii de Conturi, precum şi auditori publici externi;
e)infracţiunile săvârşite de şefii cultelor religioase organizate în condiţiile legii şi de ceilalţi membri ai înaltului cler, care au cel puţin rangul de arhiereu sau echivalent al acestuia;

f)infracţiunile săvârşite de magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de judecătorii de la curţile de apel şi Curtea Militară de Apel, precum şi de procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanţe;
g)infracţiunile săvârşite de membrii Curţii de Conturi, de preşedintele Consiliului Legislativ, de Avocatul Poporului, de adjuncţii Avocatului Poporului şi de chestori;
h)cererile de strămutare, în cazurile prevăzute de lege.

2.judecă apelurile împotriva hotărârilor penale pronunţate în primă instanţă de judecătorii şi de tribunale.

3.soluţionează conflictele de competenţă ivite între instanţele din circumscripţia sa, altele decât cele prevăzute la art. 36 alin. (2), precum şi contestaţiile formulate împotriva hotărârilor pronunţate de tribunale în cazurile prevăzute de lege

4.soluţionează şi alte cauze anume prevăzute de lege.

error: Content is protected !!